ПОТРЕС! Ослепената армия на Самуил падна от учебника

Безумието идва навръх 1000 години от смъртта на великия българин

Ослепената армия на цар Самуил отпадна от учебника за 3-ти клас. Навръх 1000-годишнината от смъртта на великия българин стана ясно, че този урок вече няма да се учи. Проверка в учебника „Човекът и обществото" на издателство „Просвета" показа, че на малчуганите от трети клас е обяснено как Самуил се е борил за независимостта на страната ни, но „през 1014 г. сърцето на царя воин спряло да тупти", без да е посочена нито причината смъртта му, нито изгубената битка от Византия и ослепяването на войската, пише "Всеки ден".

 Тук през 1014 г. византийският император Василий II разгромява българските войски на цар Самуил в Югозападна България край с. Ключ и взима в плен 14000 български войници. Противно на всички християнски догми той осакатява пленниците като ги ослепява, а на всеки 100 ослепени войници оставя по един с едно око, за да ги води по пътя за дома.

 Цар Самуил успял да спаси живота си в тази битка, но при гледката на хилядите слепци, завръщащи се вкъщи след два дни, на 6 окромври 1014 г. Той издъхва.

 Оказа се, че това е същият учебник, в който думата „заптие" бе обяснена като „полицай", а в първоначалния му вариант битките на цар Симеон срещу Византия бяха маркирани с уточнението, че „не са оставили трайна следа в миналото ни". Един от авторите на учебника проф. Мария Радева обясни, че първоначално е имало „неточности", които били отстранени, но в последствие отказа да коментира повече темата и препрати към издателството за допълнителни въпроси.

 „За Самуил аз съм много горда с нашите учебници, защото от край време имаме позиция, която е абсолютно адекватна, която сега е във връзка с годишнината, много е приятно. Защото Самуил е истински защитник на българската независимост", избълва професорката.

 На въпроса защо в текста не е включено дори изречение за ослепените самуилови войници проф. Радева заяви: „Навлизате в неща, които не знаете, не разбирате. То няма място. Твърдите, че сте прочели учебника. Преди да говорите, трябва да се справите с програмата".

 Ето и точният цитат на това, което третокласниците трябва да знаят за „Цар Самуил - защитник на България", според обновения учебник: „Западните земи на страната останали свободни. Град Охрид станал столица на царството. Ръководени от цар Самуил, десетилетия наред българите отстоявали независимостта на държавата. През 1014 г. сърцето на царя воин спряло да тупти. Император Василий Втори завладял Охрид (1018). В царската съкровищница той намерил много златни пари, корони с бисери, златотъкани дрехи. Последвали близо два века византийска власт в България. Българите запазили своя език, книжнина и спомена за своето царство". Толкоз.Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия