ЦИК: Има грешки в изборните протоколи

Всички протоколи, при които се установи различие, се разглеждат от ЦИК, увери Цветозар Томов

Редица сигнали за незачетена преференция белязаха изборния ден. На тези нередности се натъкнаха бдителни граждани, които прегледали протоколите от изборните секции, които са качени в страницата на ЦИК.

„Грешки има доста. По принцип се случва при въвеждането”, заяви пред Нова тв говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

„Възможно е част от тези случаи вече да са отстранени. Процедурата за приемане на изборния резултат включва два етапа – това, което е качено на сайта на ЦИК, са секционните протоколи - така, както са ги попълнили избирателните комисии и са сканирани и изпратени до нас. Тези секционни протоколи след това се въвеждат пак и се прави анализ на съответствията, което означава, че всички протоколи, при които се установи различие, се разглеждат от ЦИК. Всички случаи на поправяне са разгледани”, допълни той.

„Помня много добре за кого съм гласувал, пуснах преференция за последния в листата, защото не съм съгласен с подреждането. Когато погледнах протоколите от районната комисия имаше около 200-300 преференции за съответния кандидат. От секционната комисия обаче пишеше 0”, каза журналистът от вестник „Труд” Георги Ангелов.

„Личи си в протокола, че в началото са направили някакви изчисления за преференцията. В един момент всичко е зачеркнато и е вписана нула навсякъде. Всички 58 гласа за определената партия бяха дадени без преференция”, допълни Грета Бочкова, която също установи, че преференцията не е зачетена.