Има картел за цената на олиото, потвърди съдът

ВАС отсъди санкции за производител и търговец

Върховният административен съд потвърди санкции за картел за цената на олиото, наложени от Комисията за защита на потребителите, съобщиха от Комисията.
Антимонополистите глобиха производителя "Звезда" АД, Долна Митрополия, с 85 хил. лв., а търговеца "КООП - Търговия и туризъм" АД, София - със 76 хил. лв.
Санкциите са за картел, който нарушава конкуренцията на пазара на бутилирано слънчогледово олио за крайно потребление чрез определяне на фиксирани и минимални цени за препродажба. Проучването на КЗК преди година установи, че сключените между производителя и "КООП - Търговия и туризъм" дистрибуторски договори задължават дистрибуторите да се съобразяват с ценовата политика на "Звезда" и конкретно с препоръчителни цени, определени в ценовата листа.
Въпреки че клаузата е за "препоръчителни цени", тя реално задължава дистрибутора да се придържа към крайни продажни цени и отнема правото за свободно определяне на цената, смятат от КЗК. Дистрибуторът няма право да продава на трети лица стоките под размера на официално обявената ценова политика на "Звезда".