Пълното лунно затъмнение отключва кутията на Пандора

Животът

08-10-2014, 14:40

Снимка:

astrosites

Автор:

Plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Тайните врагове и приятели стават явни

8 октомври 2014 г. Пълнолуние в 16-ия градус на оста Овен-Везни. Пълно лунно затъмнение.

Пълнолунията винаги бележат пик на цикъл, когато ставаме свидетели на максимално разгръщане на напрежението между полярности. Едностранчивостта на съзнателната ни нагласа бива предизвикана от непоносимостта на вътрешен конфликт или външни обстоятелства.

По гладката повърхност на ужким подреденото ни всекидневие започват да се къдрят вълни от реакции, емоции, афекти. Изневиделица. Високото участие на огнени енергии дава експлозивно изпускане на винтила, а подтисканата агресия, до този момент някак държана под похлупак, избухва.

Луната е затъмнена и емоциите са слепи. Искрите хвърчат безогледно и под ножа минава всичко, което мърда. Заедно с Луната затъмнен е и Уран. Скритата „мисия“ на пълнолунието е да даде свобода на именно неизказаното, неизразеното, преглътнатото и задавеното в каторгата на чувствата. Колкото по-дълга тя е била, толкова повече отрова се е натрупала и само досегът на дълбинните съдържания с въздуха на повърхността може да я неутрализира. Опасно и разрушително, но и освобождаващо, облекчаващо, осветляващо.

Пълнолунието красиво се разтяга по гръбначния стълб на кардиналните знаци Овен и Везни. Основната му тема е Аз или Ти, Ние или Вие. Синастриите, в които има силен акцент върху кардинални знаци, ще го усетят знаменателно, покрусени от изненадващото наличие на тъмна материя, пръкнала се насред опорните точки-звезди на взаимоотношенията между партньорите. В голяма степен успешното преживяване на дистреса ще зависи от способността на участниците да издържат на негативни емоции и да понасят неудобни истини, без да се разпадат и без да се вкочаняват в защитна безчувственост.

Всъщност в много ситуации ще се окаже, че няма нужда да бъде Аз или Ти, закотвяйки се в единия край на уравнението, когато може да бъде и Аз, и Ти, доставяйки достатъчно пространство на вероятностите да се разгръщат. В крайна сметка ще бъде нещо трето, отвъд еговите единичности – трето като обща цел, единен смисъл, ново творческо дете.

В други ситуации обаче именно удобната постановка на формулата „и/и“ ще се окаже илюзорна и пагубна и ще се наложи да се вземе категорична страна.

Огромна е опасността, както в индивидуален, така и в обществено-политически план всяко решение да се окаже след време ялово, макар и посрещнато сега с приповдигнатия оптимизъм на симпатичното огнено-въздушно Хвърчило. Защото Луната е затъмнена, тоест емоционалността е в сянка. Тя не е липсваща, но е привидно овладяна, притулена в скривалището на несъзнаваното, дебнеща момента да подкопае всяка рационална позиция. А рационалността и ефективността на мисълта също е съмнителна. Меркурий е ретрограден в Скорпион – помислите и намеренията са по-скоро подмолни и прикрити, освен това са недостатъчно обезпечени с осведоменост, субективни са и заблудени. Меркурий прави единствен аспект с Нептун в Риби и се къпе в самодоволство и сладка негава надежда, че светът от тук нататък ще бъде рай небесен. Да, ама не.

На колективно и държавно ниво позицията на гръбнака на хвърчилото по оста на 3-9 дом в картата на пълнолунието за нашите географски ширини ще разбуни духовете и ще отключи кутията на Пандора, от която ще излязат думи, информации, сведения, данни, истини и лъжи. Това вече се усеща.

Тайните врагове и/или приятели ще станат явни. Дебатът по високите нива на парламентарното присъствие ще достигнат своето дъно в следващия месец.

Хвърчилото все пак хвърля надежда, че цялата кризисност на енергията може да бъде вкарана в градивна рамка и да доведе до нов креативен поглед върху ситуацията във взаимоотношенията, партньорствата и коалициите.

Много повече очаквам този потенциал да се разгърне на ниво единица, личност, отколкото общество, но обществото е съвкупност от единици и ако всеки застане с ясна позиция пред и в себе си къде му е мястото и как участва в личната и социалната си житейска схема, толкова по-успешно ще може да направлява могъщото „Хвърчило“ на намеренията си в очертанията на обкръжението си.

Източник : AstroAtelier