Пловдив спечели 13,5 милиона евро за строеж и ремонти на училища

Мисия Пловдив

08-10-2014, 15:51

Снимка:

Plovdiv.utre архив

Автор:

Plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Училище "Любен Каравелов" ще има две нови зали - хореографска и звукозаписно студио

1 466 136 лв. спечели общината по проект "Пловдив през 2014-2020 г. - интелигентен, устойчив, желан европейски град". Те ще отидат за изготвяне на инвестиционни проекти на обекти от градската среда и от образователната инфраструктура, включени в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие. С тях общината ще кандидатства за еврофинансиране със средства по ОП "Региони в растеж" 2014-2020 г., уточни арх. Невена Узунова, шеф на общинската дирекция "Архитектура и благоустройство", пише "Марица"

Част от задачата е изготвяне на работни инвестиционни проекти за обекти от образователната инфраструктура. Те касаят основен ремонт и внедряване на мерки за енергийна ефективност, също реконструкция и благоустрояване на прилежащите дворни места на детските градини "Перуника" на ул. "Марагидик" № 97А и "Снежанка" на ул. "Тополница" №3, яслата "Детски смях" на ул. "Весела" №30. Изцяло нова детска градина ще има на ул. "Богомил" в кв. 10 по плана на Гладно поле.
Вече има готов проект и за реконструкцията на двете сгради на СОУ "Любен Каравелов", съответно на ул. "Лютиче" №2 и на ул. "Марагидик" №37. Училището е със специален профил "народна музика", с изучаване на народно пеене, народни инструменти и хореография. То е строено през далечната 1935-36 г., като сграда на 2 етажа с 4 учебни стаи. Тогава били сформирани 4 паралелки за 110 ученика.

Отделно, работни инвестиционни проекти се правят за обекти от градската среда.

Това включва реконструкция и рехабилитация на улици и тротоари, както и ново енергоспестяващо улично осветление, основно в Първа градска част-юг. Също благоустрояване, озеленяване и паркоустройство на определени зони в града