Затягат изискванията за поддръжка на асансьорите

Една от основните цели е да се подобри материално-техническото и кадровото обезпечение на фирмите, осъществяващи техническите прегледи

Правителството въведе нови правила и изисквания към фирмите, които извършват технически надзор и поддръжка на асансьорите, съобщи „Стандарт”. Промените са насочени към основни проблеми, свързани с формалното изпълнение на наредбите и материално-техническото и кадровото обезпечение на фирмите, осъществяващи техническите прегледи.

В наредбата за издаване на лицензии за осъществяване на технически надзор се конкретизира, че са необходими не по-малко от три лица, които да изпълняват функциите съответно на: специалист, осъществяващ дейностите по технически надзор, технически ръководител и отговорник по качеството.

Въвежда се изискването поне едно от трите лица да притежава най-малко 5 години стаж по специалност, свързана с проектирането, производството, поддържането, ремонтирането или техническия надзор на асансьорите.

С други промени лицензираните лица и лицата, вписани в регистъра по Закона за техническите изисквания към продуктите (ЗТИП), се задължават да използват компютъризирана информационна система за електронно отчитане на извършваните от тях дейности по технически надзор. Електронно ще се отчитат и дейностите по поддържане, ремонтиране и преустройване на съоръжения с повишена опасност.

Припомняме, че през август една жена загина, а друга бе тежко ранена, след като асансьор пропадна в мазето на 10-етажен блок в столицата.