Украйна и НАТО готвят пътна карта за съвместимост на войските

„Става дума за военнотехническа подкрепа от страна както на НАТО, така и на отделни страни-членки", посочи украинският външен министър.

Украйна и НАТО разработват пътна карта за взаимна съвместимост на въоръжените сили на страната с тези на Алианса, съобщи украинският външен министър Павло Климкин след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Особени надежди възлагаме на постигането на взаимосъвместимост. Това е сериозна програма. Сега пред нас се открива програма със специални възможности, която работи само с петима специални съюзници на НАТО“, посочи Климкин.

„Ние започнахме подготвянето на пътна карта и се надяваме да постигнем успехи в краткосрочна перспектива“, добави министърът и отбеляза, че НАТО не планира да оказва военна помощ.

„Става дума за военнотехническа подкрепа от страна както на НАТО, така и на отделни страни-членки. Ние ефективно използваме двустранното сътрудничество, друг инструмент е тръстовите фондове“, каза още украинският външен министър, предава „Фокус“.