7 принципа на финансово успешните жени

Животът

09-10-2014, 09:30

Снимка:

profit.bg

Автор:

Plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Живейте скромно, харчете пестеливо и бъдете инициативни

Има много идеи, които служат като фундамент за добри навици на управление на парите. Харчете по-малко, отколкото печелите. Старайте се да пестите повече, отколкото харчите. Развийте тези принципи и ще стъпите здраво на пътя към финансовото благополучие. Ако е така просто, защо толкова много хора не успяват да постигнат финансов успех? Ако личните финансите бяха толкова простички, всички щяхме да сме преуспели и свободни да правим каквото пожелаем. Какво ни задържа?
Хората, които постигат повече с парите си, са тези, които правят много малки неща правилно и в продължителен период от време. С други думи, навиците са това, което различава успешните хора от останалите. Ако искате да постигнете личен финансов успех, трябва да развиете у себе си тези 7 чудесни навика:

 1. Поставяйте си цели.

Трудно е да достигнете до определено ниво, ако нямате поставени цели, фокус, посока за движение. По същия начин е невъзможно да преуспявате, ако не знаете за какво работите. Целите могат да ви осигурят тази необходима посока. Но съществува разлика между голяма цел и тази, която е обречена от самото начало. Вашите цели трябва да бъдат реални, конкретни и проследими. Анализирайте прогреса си и се награждавайте за успехите. Изберете си позитивни цели като: „Ще спестявам по 50 лв. месечно повече”, а не негативни като: „Ще спра да харча толкова много пари по вечери навън”.

 2. Живейте скромно.

Финансово преуспелите хора не са тези, които харчат през пръсти, за да поддържат луксозен начин на живот. Те знаят, че има разлика между това да изглеждаш богат и да бъдеш в добро финансово състояние. Уорън Бъфет, например, е популярен със скромния си начин на живот, въпреки че е милиардер. Ако се стремите към финансов успех, трябва да се научите да живеете добре и щастливо с по-малко.

 3. Харчете пари за приоритетите си.

Парите са средство, което може да бъде използвано като много други, и финансово успелите хора знаят как да получат максималното за един лев. Това е така, защото те насочват харченето на пари към техните приоритети и ценности. Те режат разходи от неща, които не им носят продължително задоволяване, за да ги насочат към такива, които го правят. Ако искате да постигнете финансово благополучие, трябва да се фокусирате върху своя собствен път. Игнорирайте влиянието на другите, когато става дума за това за какво да харчите парите си.

 4. Направете си бюджет и следете харченето.

Като говорим за бюджети, финансово успелите хора могат отлично да работят с тях. Те знаят колко пари изкарват, колко харчат и за какво. Не можете да преуспеете с финансите си, ако нямате идеи какво ви предстои през всеки следващ месец. Игнорирането на бюджета и проследяването на разходите ще ви навлече проблеми, сред които дългове.

 5. Продължете своето образование и повишете финансовата си грамотност.

Сократ е казал, че истинското знание е да знаеш, че нищо не знаеш. Критично важно е да осъзнаете, че винаги има какво да научите за парите си. Тези, които успяват с това, което печелят, спестяват и инвестират, разбират, че се нуждаят да продължат своето финансово образование и да работят върху финансовата си грамотност. Без значение какво образование сте получили досега, винаги има начин да го подобрите и да научите повече.

 6. Печелете повече.

Може да увеличите финансовото си състояние, като изрязвате купони с намаления за стоки. Финансово успелите хора знаят, че спестяването на пари е само половината от финансовото образование. Другата половина е да печелите повече пари. Защо? Защото работата за повече пари ви позволява да ускорявате гоненето на финансовите ви цели. Не бързайте да преговаряте за повишение на заплатата. Потърсете си работа в извънработно време. Ако имате свои бизнес идеи и сте уверени, че можете да печелите от тях сами, разучете предприемачеството и фрийлансинга.

 7. Вземете инициативата в свои ръце.

Хората, които са финансово успешни, не успяват да постигнат повече с парите си, като просто седят и чакат добрите неща да им се случат. Те предприемат действия и играят главната роля в осъществяването на целите. Критично важно е да се научите да се възползвате от възможностите, които изникват на пътя ви, и да създавате нови.
profit.bg