Изложбата „Япония: преоткрити традиции” гостува в София

Националният етнографски музей в София ще бъде домакин на събитието

Изложбата "Япония: преоткрити традиции" ще бъде открита от 18.00 ч. днес в Националния етнографски музей в София, съобщиха от музея, предаде БТА. Тя е в рамките на 25-тите Дни на японската култура в България и е организирана от Посолството на Япония у нас, асоциация "Кири-е България" и Японски клуб "Кидзуна" - Варна, със съдействието на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН.

Изложбата е първата по рода си в България и показва на едно място две от най-популярните и обичани приложни изкуства в Япония - картини от ръчно изрязана хартия "кири-е" и декоративни топки от конци "темари". Авторките на показаните творби са две българки. По време на изложбата ще се състоят и демонстрации и уъркшопи: на 11 октомври от 10.30 ч. - демонстрация на темари, а уикендите /11-12 и 18-19 октомври/ - уъркшопи по кири-е. Традицията на кири-е съществува от 1400 години, когато е заимствана от Китай, но веднъж внесена в Япония, тя е усъвършенствана до ранг на изкуство. Първоначално кири-е се използва за украса на храмове, а после намира фундаментално приложение в създаването на шаблони за изработката, багренето и рисуването на кимона. Използва се и за декорация на храмове и жилища, за изработката на предмети за ежедневна употреба, илюстрации на класически японски книги и пиеси и др.

Декоративните топки темари са фолклорно изкуство, произлизащо от Китай и пренесено в Япония преди 500-600 години. Те се изработват на ръка от памучни или копринени парчета плат, оформени като топка и обвити с памучни конци, след което декорирани с бродерии от цветни нишки. Заредени с положителната енергия на майстора, който ги изработва, те са ценен подарък, символизиращ приятелство и уважение. Изложбата ще продължи до 26 октомври.