150 хематолози се събират на конференция в Пловдив

Мисия Пловдив

09-10-2014, 09:58

Снимка:

http://zdravennavigator.bg

Автор:

Plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Дебатират методите за противодействие на злокачествените заболявания на кръвта

Единадесетото издание на Национална конференция по клинична хематология се провежда от днес до събота в Пловдив. Нейни организатори са Клиниката по клинична хематология на Университетска болница „Свети Георги“ и Българското медицинско сдружение по хематология. Това съобщи проф. д-р Стефан Горанов, началник на клиниката.

Повече от 150 хематолози от страната и 10 техни колеги от Република Македония ще вземат участие в конференцията. Лекторите – доценти и професори, водещи специалисти от университетските клиники по хематология в България и двама гост-лектори от Македония, ще изнесат над 20 обзорни и пленарни доклада в три научни сесии и 4 сателитни симпозиума.

Ще бъдат разгледани и дискутирани съвременните терапевтични възможности на клиничната хематология, довели до немислими досега резултати, които промениха изцяло концепцията за повлияването на злокачествените заболявания на кръвта и кръвотворните органи.

Около 10-15 години, т.нар „таргетна и молекулярна” терапия, която няма нищо общо с бруталното въздействие на химиотерапията, е в състояние за кратък период от време да постигне непозната досега, строга по критерии и във висок процент пълна ремисия, смята проф. Горанов.

Прегледът на последните терапевтични достижения при лимфомите и миеломната болест, изборът на най-подходящия терапевтичен режим, нашите резултати  и преглед на международните препоръки ще бъде лайт-мотива в големия брой обзорни доклади за „терапевтична стратегия – 2014 г.”

Терапевтичните проблеми при възрастни пациенти ще бъдат обект на сериозни разисквания в рамките на ХІ–ата Национална конференция по клинична хематология. С напредването на възрастта честотата на малигнените кръвни заболявания драматично нараства, като на практика около половината от нашите болни са над 65-годишна възраст.