Одобриха 30-милионния кредит от ЕБВР

Мисия Пловдив

09-10-2014, 10:52

Снимка:

архив

Автор:

Екип на Plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Ремонтите започват на пролет догодина от Коматевско шосе

Общинските съветници в Пловдив взеха решение за одобряване на споразумение за заем между община Пловдив и Европейската банка за възстановяване и развитие. 29 гласуваха "за", 15 "против" и 2 "въздържал се". С парите ще се направи ремонт на големите пловдивски булеварди "Коматевско шосе", "Руски" и "Шести септември", както и изграждането на бул. "Северен".

"Общата финансова задлъжнялост на общината е такава, че не можем да си позволим такъв заем.

Тегленето на 30-милионния заем ще доведе до ново повишаване на местните данъци и такси, и то нееднократно", заяви от трибуната Слави Георгиев. Според него, ако става въпрос само за четири инфраструктурни обекта, общината може да ги направи със собствени средства.

Руси Панчев подчерта, че булевардите, за които става въпрос, са претоварени и реконструкцията им няма да реши проблема и задръстванията ще си останат. "Трябва да се направи нещо за решаване на тежката ситуация в най-натоварените кръстовища в града. Ремонтирането на улици е добро, но първо трябва да се направят нови улици, които да поемат огромните потоци от превозни средства, и затова няма да подкрепим този заем", категоричен бе Панчев.

"Тегленето на нов заем ще доведе до изравняване на дълга със собствените приходи на общината", каза Дани Каназирева от "Обединение за Пловдив". Според нея най-малката последица ще е увеличаването на местните данъци и такси. Парите от заема ще се инвестират в преасфалтиране, което може да се покрие от данъците, които се плащат за МПС-тата, смята Каназирева. Спас Гърневски пък нарече изказванията на колегите си, които се обявиха против заема, "политически егоизъм". Той припомни, че Пловдив ще е Европейска столица на културата през 2019 г. и има потенциала да привлече много инвестиции за модернизиране на визията си.

Неотдавна кметът на Пловдив Иван Тотев заяви, че договорът с Европейската банка за възстановяване и развитие за 30-милионния заем може да бъде подписан до края на месеца. Срокът на изпълнение на договора е три години. "Надяваме се още през месец април догодина да можем да започнем да работим по първия голям проект - "Коматевско шосе", уточни Тотев.