Магистрати в Бургас осъдиха условно непълнолетна направила опит да умъртви бебето си

Крими

09-10-2014, 12:36

Снимка:

crimes.bg

Автор:

burgasutre

Всичко от Автора

Бургаският окръжен съд наложи 2 години и 6 месеца условно лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок на непълнолетната Еленка М. Тя бе призната за виновна в това, че в сградата на МБАЛ - Бургас е направила опит умишлено да умъртви рождената си дъщеря - на 2 месеца. В гърлото на бебето, Еленка напъхала мокра хартиена кърпичка, но не успяла да удуши детето, защото в този момент в болничната стая влязъл лекар.

Днес в съда Еленка заяви, че разбира обвинителния акт, признава за вярно написаното в него и дава съгласие да не се събират доказателства в съдебното следствие. По този ред съдебният състав определи наказанието й, като при наличие на изключително смекчаващо вината обстоятелство й наложи наказание под минималния предвиден в закона размер.

В пледоарията си представителят на Окръжна прокуратура – Бургас, посочи, че наказателният кодекс предвижда занижен размер за наказание на непълнолетни извършители, а в конкретния случай трябва да бъде отчетено и наличието на изключително смекчаващо вината на подсъдимата обстоятелство, посочено в съдебно-психиатричната експертиза на подсъдимата. В нея деянието се обяснява като спонтанна реакция, резултат от ограничената социална среда, в която живее Еленка. Прокурорът намира гражданския иск за основателен, тъй като в продължение на часове бебето е изпитвало болка и страдания.

 В последната си дума Еленка М. каза, че не иска да влиза в затвора. На свобода тя щяла да гледа двете си деца. Пресцентърът уточнява, че по-голямото й дете е предоставено за отглеждане на свекърва й, а по-малкото е настанено в дом за медико-социални грижи за деца.           

Присъдата на Окръжен съд – Бургас подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Бургас.