Специализираната онко поликлиника в Бургас отвори врати за пациенти

Новините

09-10-2014, 12:38

Автор:

burgasutre

Всичко от Автора

От днес заработи новата специализирана онко поликлиника, построена със средства на "Комплексен онкологичен център - Бургас" ЕООД и Община Бургас. Сградата отговаря на всички национални и европейски стандарти. В нея ще се прилагат най-съвременните методи за профилактика, диагностициране и лечение на онкоболни пациенти. Така се образува цял комплекс, предоставящ такива услуги, който включва съществуващата сграда на КОЦ, бункера с линейния ускорител и поликлиниката.   
Сградата на поликлиниката е четириетажна. С нея се осигурява висококачествено и достъпно медицинско обслужване на всички нуждаещи се от този тип специализирана грижа в града и областта. Важна част от новото медицинско заведение е хосписът за наблюдение и поддържащо лечение на онкоболни пациенти - услуга, която до момента липсваше.
В поликлиниката има микробиологична лаборатория, кабинет завеждащ диагностично - консултативен блок и административна част на първия етаж. Регистратурата се намира на втория етаж, заедно със специализираните консултативни кабинети. Медицинска статистика, Регионален раков регистър, легла за краткосрочен престой до 12 часа и още консултативни кабинети са изградени на третия, а хосписът се намира на четвъртия етаж.

Сградата е оборудвана с денонощно видеонаблюдение. В нея медицински екипи ще предоставят координирана и състрадателна грижа за всички пациенти с напреднал стадий на различни ракови заболявания. Основната задача на новата структура е да подобри достъпа до специализирана и качествена здравна грижа за пациентите, както и да се поддържа качеството на живот на болните.

"Ракът е лечим! Нека бургазлии знаят това и да не се отчайват. Нека знаят още, че в нашия град и базата, и медицинската компетентност са вече на по-високо ниво. Бургас не е като други райони на страната, където се закриват поликлиники - тук се строят нови. Преди няколко години изградихме една в "Меден рудник", защото хората там ходеха на лекар във вход на блок. Тази е втората новопостроена поликлиника. Тя представлява естествено надграждане на всички други усилия, вложени през последните години за осъвременяване на грижата за раково болните хора в Бургас и региона. Преди 6-7 години започнахме със закупуване на нови апарати за повърхностна и полудълбока обработка на раковите клетки. После построихме бункера и осигурихме новия линеен ускорител, който е най-ефективният уред за дълбоко третиране и унищожаване на раковите клетки. Днес виждате готовата онко поликлиника. Остава да се борим за още 1 линеен ускорител, тъй като новият не смогва да обслужи всички желаещи - тук има записвания от цялата страна. Искаме да осигурим на Бургас и най-модерен апарат за диагностика на онко заболявания. Това се целите за следващите години. Вярвам, че нашите усилия ще бъдат подкрепени и от държавата", каза кметът Димитър Николов.
Освен положителния ефект върху качеството на бургаското здравеопазване, новата поликлиника има и социална функция, тъй като разкри 20 работни места. В днешната скромна церемония по откриване на медицинското заведение участваха още зам.-кметът д-р Лорис Мануелян, управителят на КОЦ д-р Радостин Дичев, председателят на местния парламент Костантин Луков, общински съветници, представители на лекарската гилдия и двете бургаски сдружения на хората с онкологични заболявания.