След 3D кино, и 3D планетариум в Пловдив

Мисия Пловдив

09-10-2014, 12:55

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Терзийска

Всичко от Автора

Кметът Иван Тотев подписа договора за изпълнение на проекта в Природонаучния музей

Кметът Иван Тотев подписа днес договора за изпълнение на уникалния 3D планетариум, който предстои да бъде изграден в Природонаучния музей. Обществената поръчка за изпълнител бе спечелена от италианска фирма. Очаква се до януари догодина планетариумът да е готов, срокът за финализиране на проекта е 140 дни, уточни градоначалникът. Технологията за планетариума няма аналог в България и близките страни. Благодарение на тази инвестиция се създава различна среда в пловдивския Природонаучен музей, която жителите и гостите на града ще могат да се усетят единствено тук.

Идеята за планетариума е на пловдивчанин, който в момента работи в Кеймбридж, каза директорът на Природонаучния музей Огнян Тодоров. По думите му планетариумът е само малка част от ремонтa, който ще превърне пловдивския музей в най-модерния в България. На 1 ноември се подготвя откриването на най-съвременния у нас аквариум, ще има и сграда за живи пеперуди.

Новото съоръжението ще разполага с ултрамодерна апаратура и около 50 места за посетители, които ще бъдат разположени точно под големия купол. Първоначално ще могат да се гледат 4 филма, като софтуерът на планетариума дава възможност за собствено производство на филми, допълни директорът на музея.