Окончателно! БСП потъна само с един депутат в Пловдив, АБВ спечели

Животът

09-10-2014, 13:13

Снимка:

Plovdiv.utre

Автор:

Радост Петрова

Всичко от Автора

Атака без свой човек под тепетата, ДПС вкарва един депутат

БСП остава без втори мандат в Пловдив-град. Това сочи окончателното разпределение на мандатите по партии в 16 МИР, съобщи Деница Чингарова - председател на 16-ти МИР пред Plovdiv.utre.bg. Така вторият в листата - Захари Георгиев, този път няма да бъде депутат. Неговото място в парламента ще заеме водачът на листата на АБВ в Пловдив град проф. Борислав Борисов, който събра едва 3.95%, или 5707 от гласовете на пловдивчани.

Място в парламента си осигурява и бившият областен управител Венцислав Каймаканов, водач на листата на ДПС, въпреки слабият изборен резултат - шеста позиция на партията, с проценти малко над бариерата и 5 820 гласа.

За другите партии изненади няма. ГЕРБ остава с 5 мандата. Партията изпраща в 43-то НС Бойко Борисов, Менда Стоянова, Вежди Рашидов, Стефан Дедев и Атанас Ташков. Сигурни депутатски места си осигуряват и бившият кмет Славчо Атанасов, водач на листата на Патриотичен фронт и водачът на листата на България без цензура – Николай Бареков.

Въпреки, че Бареков води и листата на партията си във Варна, той със сигурност обяви, че ще влезе в НС от 16 МИР Пловдив-град. Това пък означава, че въпреки събраните преференции и осигурено второ място, учителката Ана Баракова от ББЦ няма да стане народен представител. От всичките 8 партии, които влизат в Парламента, единствено АТАКА остава без мандат от 16 МИР Пловдив-град.

В Пловдив - област ситуацията е различна.  Сигурните мандати за ГЕРБ са четири, а за БСП – два. Така в 43-то НС влизат водачът на листата за ГЕРБ Пловдив област Методи Андреев, д-р Катя Попова, която събра необходимите преференции, областният лидер на партията Здравко Димитров, който бе на второ място в листата и Силвия Хубенова. От БСП – Лява България в парламента отиват водачът на листата Димитър Дъбов и екс-шефа на ВиК Манол Генов, който благодарение на преференцията също бе изстрелян от 8-мо на 2-ро място. ДПС, Патриотичният фронт, ББЦ и АТАКА си поделят по 1 мандат. Депутати ще станат съответно Джевдет Чакъров /ДПС/, Борис Ячев /ПФ/, Мартин Иванов /ББЦ/, Николай Ненчев /РБ/ и Магдалена Ташева /Атака/. АБВ остава без мандат в областта. Водачът на листата на АБВ в 17 МИР ген. Валентин Петров не влиза в парламента.