В Поморие обсъждат поемането на дълг от 3 млн. лева

70 на сто от месечните лихви ще се поемат от държавата

Обществено обсъждане за поемане на дългосрочен дълг от „Фонда за органите от местното самоуправление в България – Флаг” се проведе в Поморие, съобщиха от местното кметство.

Неговото предназначение е за покриване на собствения принос на Община Поморие за реализацията на проект „Реконструкция и модернизация на пречиствателна станция за отпадъчни води – Поморие и реконструкция и рехабилитация на ВиК мрежа на гр. Поморие”, съфинансиран от Оперативна програма „Околна среда” 2007-2013.

Общата стойност на проекта е 96 686 234 лв., като според условията на Оперативната програма 3 148 097 лева от тях трябва да бъдат покрити от бюджета на Общината. Кметът Иван Алексиев и заместник-кметът с ресор „Бюджет и финанси” Янчо Илиев изложиха параметрите на предложения дълг. Вноските по кредита ще бъдат погасявани на равни месечни вноски, в срок до 120 месеца, с възможност за предсрочно погасяване без такси и неустойки. 70 % от месечните лихви се поемат от държавния бюджет. „Това е един от най-важните проекти за град Поморие и е под специалното наблюдение от Европейската комисия. Изискванията са около 3 % от стойността му да бъдат финансирани от общинския бюджет. И тъй като ние изпълняваме държавна политика, защото с реализацията на тези проекти се водим по националните приоритети, кандидатстваме пред Фонд „Флаг”. Той е създаден от държавата, за да подкрепя общините в реализирането на такива важни проекти” – обясни кметът Иван Алексиев. Заместник-кметът Янчо Илиев подчерта, че към момента Община Поморие няма задължения към Фонд „Флаг”. Последният кредит, в размер на 104 000 лв., е погасен през месец септември 2013 г.