Мащабно европейско проучване оценява начина ни на живот

В изследването на фокус са вредните и полезните ни навици

От днес във всички страни на ЕС, включително и в България, стартира европейско проучване за начина на живот и състоянието на нашето здраве.

Как оценявате здравето си, ходите ли редовно на профилактични прегледи, колко често консумирате плодове и зеленчуци, пушите ли, колко тежите – това са само част от въпросите, които анкетьорите на териториалните звена на Националния статистически институт ще задават в рамките на проучването.

До януари 2015 г. специално обучени анкетьори ще посетят 4500 домакинства в страните от ЕС, за да анкетират общо над 10 000 души.

Участието в проучването е на доброволен принцип. Въпросникът е разделен на четири основни модула. Те са „Здравен статус“, „Здравни грижи“, „Здравни детерминанти (начин на живот)“ и „Основни социално-икономически характеристики“.

Първият модул съдържа въпроси за самооценка на собственото здраве, за наличие на дългогодишни заболявания, наличие на ограничения, хронични заболявания. Вторият засяга ползваните от анкетирания здравни услуги, посещенията при семейния лекар, специалист лекар или зъболекар, употребата на лекарства, извършваните профилактични прегледи. Третият модул трябва да даде достатъчно данни за анализ на навиците ни. Тук ще има въпроси за теглото и ръста, за консумацията на плодове и зеленчуци, за обичайната физическа активност, за употребата на алкохол и цигари.

Предварителните данни от проучването ще бъдат обявени на 14 ноември 2015 г., а окончателните – след валидиране от Европейската статистическа служба.

И досега НСИ е събирала данни за здравния статус на българина, но за първи път проучването ще обхване всички държави в ЕС. Последните данни за страната ни са от проучване, извършено през 2008 година и обхванало 17 държави. Тогава анализът на анкетите показал, че България е на второ място по пушачи след Гърция. Данните за наднорменото тегло наредили страната ни на седмо място и показали, че във Франция имат най-малък проблем с килограмите, а в Малта – най-голям.