ПУ "Паисий Хилендарски" събира учени от цялата страна

Мисия Пловдив

10-10-2014, 07:48

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Днес започва Националната научна конференция по физика

120 изтъкнати учени от цялата страна ще се включат в Националната научна конференция по физика, организирана от 10 до 12 октомври от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и Съюза на физиците в България. Това обявиха от Физическия факултет на висшето училище.

Толкова мащабна и обхващаща всички области на физиката национална научна конференция не е организирана през последните 38 години, разказа проф. д-р Теменежка Йовчева от Физическия факултет в ПУ „Паисий Хилендарски“. Тя припомни, че последното подобно събитие се е провело през далечната 1976 година. Идеята за настоящия форум се е родила след проведения през 2013 г. II-ри Конгрес на физиците, който е бил първото събитие от този ранг за последните 3 десетилетия – предходният е бил през 1983 г.

В рамките на Националната научна конференция по физика ще бъдат представени актуални научни постижения от различни фундаментални и приложни области в седем физични направления. Участниците са изявени български учени, преподаватели и изследователи, които работят във водещи университетски и научно-изследователски лаборатории у нас и по света. Сред участниците са представители на почти всички университети в страната, в които има факултетите по физика или по природни науки, както и голяма част от институтите на БАН. Ще присъстват и преподаватели от Професионална гимназия по компютърни технологии и системи – гр. Правец, Гимназия „П. К. Яворов”, Петрич и ЕГ „Пловдив“.

Сред чуждестранните участници са Медицинско училище „Файнберг“, Северозападен университет, САЩ; Институти „Макс Планк“ – Институт  за изследване на желязото – Дюселдорф, Германия; Обединен институт за ядрени изследвания, Дубна, Русия; Университет за приложни науки, гр. Резекне, Латвия; Дъблински университет, Ирландия; Казански национален изследователски технологичен университет, Казан, Русия.

Националната научна конференция предлага подходяща благоприятна среда за обмен на ценни идеи между учените и възможност за създаване на трайни контакти, бъдещи партньорства и общи инициативи.

По време на тридневната научна програма ще бъдат представени 101 доклада, поканени са 8 лектори, всеки от тях експерт в едно от седемте физични направления във фокус на форума. Секциите също са седем: „Фотонни и телекомуникационни технологии“, „Физика на кондензираната материя“, „Атомна и ядрена физика“, „Теоретична и математическа физика“, „Физика на Земята, атмосферата и Космоса. Океанология“, „Интердисциплинарна физика (Физика на храните, Медицинска физика и др.)“, „Електроника, информационни и образователни технологии“.