"Акустична версия" празнува 30 години на пловдивска сцена

Легендарната формация гостува в града с концерт в рамките на юбилейното десето издание на Пловдивски Джаз вечери

Днес от 19 часа в Дом на културата „Борис Христов” популярното трио "Акустична версия" ще отпразнива с концерт своята трийсет годишнина. Групата е съставена от едни от най-талантливите композитори, изпълнители и експерти по музика в България - пианиста Антони Дончев, барабаниста Христо  Йоцов и басиста Георги Дончев.  Това е и единствената българска група,  печелила първи награди на престижните конкурси за джаз в  Оеляарт, Белгия – 1985 г.,  и Леверкузен, Германия – 1986 г.

„Акустична версия” е сред знаковите имена за българския джаз вече повече от 25 години. „Музиката е виновна – обяснява творческото дълголетие Антони Дончев. – Ние подхождаме със страхопочитание към нея, но то ни дава криле и успяваме да полетим.”.През  годините партньори на групата са били редица известни музиканти като Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Теодоси Спасов,  Анди Скофийлд, Томи Смит, Райнер Винтершлаген, Бени Мопин, Стафан Белмондо и мн.др.

Пианист и композитор, диригентът на Биг бенда на БНР Антони Дончев е ключова фигура в българския джаз през последните 20 години. Има множество проекти с различни световноизвестни музиканти, сред които Том Харел, Джордж Гарзоне, Анди Скофийлд и др. Гастролира и като солов пианист,  композира филмова и театрална музика. Антони Дончев е ярък пример за съвременен музикант, който с лекота и умение се справя с разнородните форми на музициране и без проблеми съчетава многообразието на джазовата стилистика, фолклора и класическата музика във всичките им аспекти.

Христо Йоцов е композитор, аранжор,  професор по ударни инструменти в НМА „П. Владигеров”. Развива активна изпълнителска дейност като джазов музикант от 1978 г. Участва в концерти и фестивали с реномирани български и чуждестранни артисти в Европа, Канада, Индия, Израел, Япония. Има стотици записи за български и чуждестранни компании и над 30 издадени компактдиска. Автор на джазови пиеси и аранжименти, на симфонична музика и камерни творби. Лауреат на множество престижни български и международни награди за джазова музика.

Димитър Карамфилов е роден през 1981 г. На 4 години вече се обучава на солфеж и теория на музиката.  Още като ученик в музикално училище се докосва до блус и джаз изпълнители като Рей Чарлз, Б. Б. Кинг, Оскар Питърсън, Чик Къриа и те трайно оставят у него силно влечение към джаза и импровизациите, което по-късно прераства в истинска страст към контрабаса и бас китарата. През 2008 г. защитава магистърска степен по композиция и контрабас в Музикалната академия. Участва във всички значими джаз фестивали в България, работи с най-изявените ни джазмени. Пише и авторска музика.