Персоналът в училището на Ана-Мария подценил ситуацията

Педагозите са били длъжни да алармират дирекция „Социално подпомагане”

"Училището на 13-годишната Ана-Мария, за която има съмнения, че е станала жертва на сексуално насилие, помислило първо за авторитета си, после за детето с диагноза аутизъм", заяви пред bTV Камелия Николова, директор на „Контрол по правата на детето” към Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД).

Проверката в ІV помощно училище в столицата показала, че персоналът е подценил ситуацията. Ръководството не е сигнализирало компетентните институции след информацията от страна на родителите, че детето се оплаква от насилие.

При индикация за насилие над дете, педагозите са били длъжни да алармират дирекция „Социално подпомагане”.
Камелия Николова подчерта, че не може със сигурност да се твърди, че в училището има насилник. По този въпрос трябва да се произнесат правоохраителните органи. Още не са готови и резултатите от проверката на МОН.

Николова обаче отбеляза четири пропуска, които ръководството и персоналът научилището са допуснали. Не са отчели правилно първоначалните индикатори за насилие, персоналът не е знаел какво да предприеме, не е добре запознат с органите за закрила на детето. Освен това има недобра комуникация между работещите в училището и родителите на Ана-Мария. Трябвало е персоналът да намери разумния баланс. Щом има тревожност у детето, значи нещо го притеснява, заяви Николова.

В хода на проверката на ДАЗД „изплували” и сигнали за недобро отношение на персонала към друго дете. Ставало дума за обиди, имало индикации и за ударен шамар от страна на преподавател.

Протести в подкрепа на Ана-Мария и в защина правата на всички деца ще се проведат днес в различни градове на страната.
Вчера родителите на Ана-Мария отложиха насрочения гинекологичен преглед заради влошеното емоционално състояние на детето. Майката Радосвета Симоенова обвини държавата, че не е направила необходимото след сигнала за сексуално насилие над детето й.