Пак скандал в Двореца край Балчик

Полиция варди две държавни институции

Охраната на Ботаническата градина в Балчик днес не е позволила на работници от наета от ДКИ КЦ „Двореца“ строителна фирма да достигнат до две сгради, които имат нужда от аварийно укрепване. На място има пристигнали полицаи, пише Topnovini.bg.

 Сигналът е подаден на тел 112 днес. Полицията е на място, за да не ескалира конфликтът, потвърдиха от Областната дирекция на МВР.

 По-късно обаче униформените били изгонени от служители на Ботаническата градина, разказаха свидетели.

 Пред Topnovini.bg, ръководителят на Университетска ботаническа градина Валя Мъжкарова обясни, че това е територия, която е предоставена за управление на Ботаническа градина с решение на Министерски съвет и тя разрешава достъпа до него. Не пуснали строителната фирма до сградите, които пък са предоставени на „Двореца“, тъй като не са били уведомени за извършването на такива строителни дейности. Независимо, че въпросната строителна фирма има договор с културния център.  Според ръководителя на Ботаническата градина, не ставало въпрос за аварийно-възстановителни дейности, а за строителство, защото въпросните бунгала вече ги нямало и от ДКИ „КЦ „Двореца“ искали отново да ги построят.

 

Ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Иван Илчев коментира за Topnovini.bg, че става въпрос за два обекта, които „Двореца“ опитва да построи от земята, което е забранено, тъй като на територията не може да се извършва никакво строителство. Опитали са да вкарат камиони със строителни материали, без да се иска разрешение за това. Според него, полицията е била подведена, а случилото се било грубо нарушение на автономността на университета. Единствен ректорът на Софийския университет може да взема решение, тъй като пропускателният режим е поверен на СУ. „Не са си направили този труд да ни информират. По отношение на това, че под предлог, че се обезопасяват сгради, се извършва ново строителство, сме сезирали съответните органи“, каза още проф. Илчев. Според него, „очевидно има местни интереси, които не позволяват да се намери решение, което да е в полза на обществото“. Той посочи, че по време на служебното правителство е направен опит за това, включително и за това да се направи обща каса, но не се е получило. Ректорът на СУ каза, че казусът ще бъде поставен и пред новия кабинет в търсене на решение.

 Пред Topnovini.bg директорът на Държавен културен институт „Културен център „Двореца“ Жени Михайлова обясни, че става въпрос за укрепване на сгради, които са в акта за управление на собствеността на „Двореца“. Културният институт има сключен договор с фирма за извършване на тези дейности и, поради факта, че Ботаническа градина не я допуска да работи, търпим загуби, обясни Жени Михайлова. Тя подчерта, че като дейност на ДКИ е записано опазването на паметника на културата и публичната държавна собственост, а дейността, която трябва да се извърши, е свързана именно с това. Тя посочи също, че за тези дейности не е необходимо да има строително разрешение, тъй като става въпрос за авариен ремонт на сгради, които, ако той не бъде предприет, могат да се срутят. „ДКИ КЦ „Двореца е самостоятелно юридическо лице и възстановяването на авариралите сгради е включено в програмата ни. Тези сгради попадат в охранителна зона 4,  която, съгласно заповед на Министерството на културата, допуска да бъдат възстановени, застрашените сгради“, каза още Жени Михайлова. Тя посочи, че аварийното състояние на съществуващите сгради е констатирано с протокол от 2013 г. от комисия, съставена от община Балчик въз основа на ЗУТ. ДКИ КЦ е с всички законови правомощия да възстанови и укрепи авариралите сгради, каза Ж. Михайлова. И допълни, че инициативата за възстановяване на единна електрона каса е залегнало в приоритетите на ДКИ „КЦ Двореца“ още с назначаването ъ за директор, то е вписана в програмата й. „Най-малко културният център е този, които не иска това да се случи. В същото време от Ботаническа градина поставиха табели, с които информират посетителите, че могат да не плащат билет за паметника на културата, с което се ощетява държавният бюджет със стотици хиляди лева“, посочи още Михайлова.