Борисов: Цветан Цветанов няма да бъде вътрешен министър

Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова имат изключителен мандат при разговорите за правителство

Цветан Цветанов няма да бъде вътрешен министър. Това заяви Бойко Борисов – лидер на ПП ГЕРБ на пресконференция по повод резултатите от парламентарните избори и припомни, че го е казвал многократно, предаде "Фокус". „От Изпълнителната комисия сме дали изключителен мандат на Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова. Имат право да преговарят, имат право да правят компромиси, знаейки докъде и как. Имат право и да си тръгнат от преговорите”, обясни Борисов във връзка с предстоящите преговори, които ГЕРБ ще започне от понеделник с останалите парламентарно представени партии.

„Това, което те ще вземат като решение, ние ще го потвърдим, но имат пълния мандат на място да вземат решение. Нямат право да не отидат, да не изслушат или да не се срещнат с партиите. Спряхме се на тях, защото те са не само достатъчно улегнали и опитни и добре приети в обществото , но са и най-умерените в Изпълнителната комисия”, коментира Борисов. "Искаме да положим всички усилия, ако можем да направим стабилен кабинет", каза още Борисов и допълни, че те познават състоянието на финансите, икономиката и политическата рамка на партията.

Ако не може да се състави правителство , ще се отиде към нови избори, но първо искат да опитат да съставят правителство. Относно това дали кметът на Бургас Димитър Николов може да бъде премиер Борисов заяви, че ГЕРБ са изградили много кадри. „ГЕРБ има поне 15-20 души, които могат да бъдат премиери”, обясни той, но допълни, че премиерът трябва да носи политическа отговорност. „Димитър Николов се ползва с моето доверие и за това е зам.-председател на партията”, коментира Борисов. На въпрос колко време ще продължат консултациите на ГЕРБ с останалите партии Борисов посочи,че в рамките на 10 дни ГЕРБ ще се срещне с всички парти, които пожелаят и ако с някои имат възможност за допирни точки, ще проведат последващи разговори, на които ще присъства и той. На тези последващи срещи ще бъде обсъдено как виждат това управление като кабинет, как ще изглеждат комисиите в парламента, както и кой ще е председател на парламента. Относно това как ще се сменят бъдещите министри, в случай че не се справят Борисов заяви ,че много трудно може да си представи това в момента.