Първият кмет на Бургас става посмъртно почетен гражданин на града

Животът

10-10-2014, 11:53

Снимка:

zonaburgas.bg

Автор:

burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Вежди Рашидов става почетен гражданин на град София

Първият кмет на Бургас д-р Дянко Пръвчев, режисьорът проф. Георги Дюлгеров, депутатът и общественик Петко Росен са предложени да удостояване със званието "Почетен гражданин на община Бургас". Предложението е на кмета Димитър Николов и е входирано за гласуване в местния парламент.

Петко Росен и д-р Дянко Пръвчев ще станат почетни граждани посмъртно.
Проф. Георги Дюлгеров е роден на 30.09.1943 г. в Бургас. Завършва Държавен университет за кинематография „Сергей Герасимов“ в Москва. Работи като преподавател по кинорежисура и ръководи клас в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. През 1995 година получава титлата доцент, а през 1999 година – професор. Много от филмите на Дюлгеров са част от златната класика в родното кино. Сцените в някои от филмите му са снимани в Бургас, а посредством големия екран са показани в различни точки на света, като по този начин авторът им се превръща в една от емблемите на нашия град.
По идея на проф. Г. Дюлгеров в Бургас се организира и провежда Международният кино фестивал „София филм фест на брега“.
Петко Георгиев Чорбаджиев, известен под псевдонима Петко Росен, е роден на 15.10.1880 г. в село Ковчас, Лозенградско (дн. Турция). Семейството му се преселва в изоставено черкезко село Гергебунар, днешно Росеново, а по-късно в Бургас.
Петко Росен учи право в София, Париж и Женева, но прекъсва следването си през 1903 г., за да участва в Преображенското въстание в Странджа. Дипломира се през 1909 г. и се установява в Бургас, където живее до края на живота си.
Петко Росен е автор на множество публицистични статии, разкази, литературна критика, фейлетони и има изключителна роля в културния и обществения живот на Бургас.
Д-р Дянко Пръвчев е роден на 10.10.1889 г. в село Пирне, Айтоско. Д-р Д. Пръвчев е назначен за кмет на Бургас на 27 декември 1939 г. Той продължава дейността на своите предшественици в областта на благоустрояването и културното издигане на града. През неговия мандат се довършва строежа на новата общинска сграда, увеличават се висящите осветителни тела по централните улици, разширява се електрическата мрежа и канализацията,  благоустрояват се улиците около Старата гара и се работи за укрепването на морския бряг.