Уволнения в НКЖИ заради инцидента на жп прелеза в Обеля

Временно отстранени от длъжност са пряко отговорните за произшествието лица

Във връзка с вчерашния инцидент на жп прелез в кв. „Обеля" в София, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова е разпоредила на генералния директор на НКЖИ, Милчо Ламбрев, да бъдат временно отстранени от длъжност пряко отговорните за произшествието лица: прелезопазачът, който е бил на смяна, ръководител движение на жп гара Волуяк и директорът на поделение „Управление на движението на влаковете и гарова дейност" - София.

Решението за уволненията бе взето на извънредно съвещание с ръководствата на НКЖИ (Национална компания „Железопътна инфраструктура”), БДЖ и „Железопътна администрация".

Още вчера министър Николина Ангелкова разпореди на Дирекция „Звено за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътен транспорт" да извърши проверка на фактическите обстоятелства, довели до инцидента.

Припомняме, че вчера малко след 14.00 ч. локомотив, движещ се от гара Волуяк за Централна гара София, удари лек автомобил, в резултат на което загина човек. Инцидентът стана на жп прелез „Обеля" в кв. „Обеля" 2.

Следващият вторник ще се проведе предварително планирано оперативно заседание по безопасност в сектор железопътен транспорт. На него ръководствата на двете железопътни компании и ИА ЖА, по искане на министър Ангелкова, трябва да представят краткосрочни и дългосрочни мерки за повишаване на безопасността.