БОК подкрепи мощно София за евростолица на спорта 2017 г.

Спорт

10-10-2014, 16:05

Снимка:

ММС

Автор:

Sportonline.bg

Всичко от Автора

Силна подкрепа оказа Българският олимпийски комитет на кандидатурата на София за европейска столица на спорта през 2017 г.
Председателят на БОК Стефка Костадинова и зам.-председателят Йорданка Благоева бяха сред легендарните спортисти отправили лично приветствия след официалната презентация пред авторитетното международно жури.

На събитието присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, служебният спортен министър Евгения Раданова и нейният заместник Йордан Йовчев, генералният секретар на БОК Белчо Горанов, десетки олимпийски, световни и европейски медалисти, деятели, общинари, студенти и други поддръжници на идеята.

Имаме много силни аргументи - каза в обръщението си Костадинова. - София е сред най-зелените градове на континента, един от най-спортните с опита и авторитета си при организиране на големи първенства и турнири. Градът три пъти кандидатства за домакин на зимна олимпиада с уникалните си природни дадености и близостта на прекрасната Витоша. - София притежава всички качества да бъде спортна столица на континента и така да генерира огромен интерес, нови инвеститори и средства по европрограми.“

 

Йорданка Благоева изтъкна изключително квалифицирания, авторитетен и амбициран екип, който ръководи в момента града.

„За нас - като олимпийци, като пазители на олимпийските ценности и идеали – най-важен е социалният фактор. Това, което ще достигне до хората и ще остане за тях като възможности за спортуване" - подчерта сребърната олимпийската вицешампионка. -

От името на спортистите Йорданка Благоева връчи на Джанфранческо Лупатели, президент на ACES EUROPE (Асоциацията, която оценява кандидатите) декларация за подкрепа за кандидатурата на София, подписана от спортистите от голямото българско олимпийско семейство.

 

София има за съперник Марсилия в кандидатурата за европейска столица на спорта през 2017 г.

Инспекционната комисия ще вземе решение в близките дни, а през ноември то ще бъде официално обявено пред Европейския парламент. Ако бъде одобрена, българската столица ще се сдобие със 100 км велоалеи, още 2 спортни зали, ледена арена в „Младост", десетки квартални междублокови спортни площадки, многофункционален комплекс в парк „Възраждане" и фитнес във всеки парк.

Тази година спортната столица на Стария континент е белгийският град Антверпен, който получи 7 млн. евро за организирането на 300 състезания и турнири. Евростолицата на 2014 г. е Кардиф, на 2015 г. -Торино, а за 2016 г. ще се избира между Прага и Палермо.