Мерят костната плътност с мобилен апарат в РЗИ

Мисия Пловдив

10-10-2014, 16:26

Снимка:

fisiopoint.org

Автор:

Plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Акцията е по повод Световния ден за борба с остеопорозата

Измерване на костната плътност организират на 14 октомври Районната здравна инспекция и Асоциация  “Жени без остеопороза - 21” по повод Световния ден за борба с остеопорозата – 20 октомври. В Заседателната зала на РЗИ на ул.Перущица №1 от 10 до 17 часа ще се правят скринингови изследвания с мобилен апарат. Изследванията струват  10 лева и ще се правят след предварително записване на телефон 0884714439.

Кампанията “Да запазим костите си здрави ” продължава цял месец и освен проверка на костната плътност, предвижда и различни беседи и информационни кампании.

Остеопорозата е изключително коварно заболяване, към което са най-податливи жените в периода на менопауза. На практика няма никакви симптоми, развитието на болестта се хваща сравнително късно на ренген и последствията са тежки и дори фатални счупвания. Остеопорозата се поражда от дисбаланс на нивото на калции в организма. Затова профилактиката трябва да започне отрано, подчертават специалистите. Полезно е да се приемат елементи, богати на силиций, калций, витамен С и витамин Д.