Изгубиха и светкавично намериха уникално копие на „Рибния буквар”

Изчезна едно копие, а полицията намери и второ

След спешната проверка по медийните публикации за липсата на копие от първото издание на "Рибен буквар" от Националния литературен музей, Министерство на културата е намерило не само липсващия екземпляр от книгата, но и още един, който не фигурирал в описите на музея. И двата са били в хранилището за старопечатни книги. Това съобщи пред "Дневник" сътрудничката на министър Мартин Иванов Вера Джамбазова.

Досега се смяташе, че музеят съхранява само един от малкото останали екземпляри на 200-годишното издание от книгата на Петър Берон.

По-рано през деня директорката на Националния литературен музей Катя Зографова съобщи пред медии, че той не може да бъде открит, като отговор на въпрос защо е уволнена нейна служителка. Зографова обясни, че не е сигнализирала компетентните органи, защото смятала, че при пълна инвентаризация букварът ще се намери. Пред "Нова телевизия" обаче каза, че това може да отнеме "месеци".

След тези информации министерството разпореди незабавна проверка начело със заместник-министър Банов. Тогава то характеризира случая като "пример за чиновническо безхаберие, граничещо с престъпно лоша преценка" - и заради липсата на буквара, и заради това, че музеят я обявява публично, преди да подаде сигнал до органите на реда.

Книгите са открити в същата стая, от която се смяташе, че рядкото копие липсва.