Авиошоу се провежда в София

Животът

11-10-2014, 08:34

Снимка:

btvnews.bg

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Невиждано от години авиошоу готвят за днес асовете от Военновъздушните сили

Два часа самолети и хеликоптери ще изпълняват трикове в небето над София, съобщава "Стандарт".

Спектакълът ще се проведе в северния район на летище София. А програмата, започваща в 13 часа и продължаваща над 100 минути, няма да бъде прекъсвана от полети на гражданската авиация, обясни изпълнителният директор на аеропорта Христо Щерионов. Драми няма, тъй като всички авиокомпании са предупредени отдавна и те са съобразили полетите си, коментира той.

На практика закриването на летище София за 2 часа засяга 5 кацащи и 6 излитащи полета. Именно авиошоуто бе и причината през последните няколко дни над главите на столичани да прелитат бойни самолети.

Вратите на аеропорта ще бъдат отворени още в 10 часа днес. Посетителите ще могат да разгледат статична експозиция на изтребители, транспортни самолети, хеликоптери, както и на зенитни комплекси.

Самото шоу в небето ще започва в 13 часа с парашутисти, които ще изпълняват скокове от транспортен самолет C-27J Spartan. Следва полет във формация "клин" от вертолети Bell 206, Cougar и Ми-17. След това Ми-17 ще демонстрира пожарогасене с кофа на външно окачване от типа "бамби бак". А Bell 206 ще демонстрира фигурен пилотаж на малка височина в двойка. След това военните асове са подготвили  комплексна демонстрация на вертолетната авиация, която ще започне с демонстрация на десант по способа "бързо въже" от AS 532 - а Ми-17 ще осигурява охрана от въздуха. Веднага след това ще бъде показана аварийно-спасителна акция с използване на носилка "Спенсър" и след това десантната група ще бъде изтеглена от зоната. Вертолетното шоу приключва с групов поздрав от Bell 206, Cougar и Ми-17.

В програмата ще има още групов пилотаж на пределно малка височина на транспортни самолети C-27J и сложен пилотаж на PC-9M на малка височина. Накрая започва реактивната бойна авиация и започва със сложен пилотаж на малка височина от изтребител МиГ-29. Су-25 ще покаже бойно маневриране и атаки по земни цели в двойка, след което единичен щурмовик ще демонстрира сложен пилотаж на малка височина. МиГ-21 ще демонстрира фигурен пилотаж в двойка и прикритие на летището, а след него МиГ-29 ще демонстрира на публиката маневрен въздушен бой.

Накрая демонстрациите ще са с реaктивния учебно-тренировъчен самолет L-39, който ще покаже фигурен пилотаж в двойка и сложен пилотаж на малка височина. Шоуто ще се закрие с формация МиГ-21, МиГ-29 и Су-25.