Уникални филми ще гледаме на Банскофилмфест !

Над 120 филма ще бъдат показани

Четиринадесетото изданието на международния Банскофилмфест ще предложи на българската публика както уникални филми, произведени през последните години, така и гости, истински имена в света на екстремните изживявания. Фестивалът ще се проведе на 25-30 ноември в Банско. Официалното откриване е на 26 ноември, сряда в читалище „Никола Вапцаров”. Българската публика ще може да се докосне до 120 филма за екстремни спортове, приключения и алпинизъм от цял свят. Целта на събитието е публиката да участва пряко в магията на единствения в този формат фестивал на Балканите.

            В програмата на Банскофилмфест 2014 всеки може да открие адреналина в себе си – ски, сноуборд, катерене, алпинизъм, фрийрайдинг, бейс-джъмпинг, екстремно колоездене, слаклайнинг, планинско бягане и др. Над 15 презентации и workshop-ве ще бъдат изнесени от чуждестранни и български гости. Десет изложби ще украсят фоайетата на фестивалния център. Банскофилмфест Kids предлага и разнообразна детска филмова и съпътстваща програма – всеки ден ще бъдат прожектирани специални филми за деца, ще бъдат изнесени открити уроци по география и workshop-ве на тема оцеляване в дивата природа.

Гостите и тази година ще се докоснат до невероятната красота на региона на Пирин планина и Банско, както и до специални местни занаяти, кухня и музика. Ето и част от гостите на Банскофилмфест 2014, които ще изнесат презентации и workshop-ве за българската публика:

Боян Петров (България) – биолог и алпинист, първият българин, изкачил К-2 и покорил три осемхилядника за един сезон през лятото на 2014г.;

Дойчин Боянов (България) – преподавател в НСА, алпинист; автор на безкислородно изкачване на Еверест, откривател на много турове и участник в множество български експедиции.

Давид Гьотлер (Германия) – алпинист, изкачва трудния маршрут "Supercanaleta" на Фицрой в Патагония. Записва зимни изкачвания по северните стени на Айгер, Матерхорн и Гранд Жорас в Алпите. Има пет осемхилядника в актива си – Гашербрум-2 (8035 м), Броуд пик (8047 м), Дхаулагири (8167 м), Лхотце (8516 м) и Макалу (8462 м).

Ричард Паркс (Англия) – автор на програмата “ 737 Challenge” , с която поставя световен рекорд за изкачване на седемте най-високи върха на континентите и за стигане до двата полюса, постигайки 6 месеца, 11 дни, 7 часа и 53 минути. Рекордно е и времето му за справяне с предизвикателството “SevenSummits”. Благодарение на програмата “737 Challenge” уелсецът успява да събере около 3000000 паунда, които дарява на “MarieCurieCancerCare”.

Хуан Менендес Гранадос (Испания) - екстремен колоездач, през януари 2014 г. стана първият човек в света, който стига до Южния полюс с велосипед. Той измина 1130 км за 46 дни, тръгвайки от брега на залива Херкулес. Хуан Гранадос има богат приключенски и пътешественически опит и славата на най-големия offroad-колоездач. Това се потвърждава само от един бегъл поглед на начинанията му през последните години.

Организатори на събитието са Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм”, Община Банско, Читалище „Никола Вапцаров”.