Потъна най-модерният тайвански изследователски кораб, двама загинаха

OCEAN RESEARCHER V е флагман на Тайванския институт по океанология

Двама души загинаха при потъване на научно-изследователски кораб. Потънал край бреговете на Тайван е най-модерният и голям изследователски кораб на страната.

OCEAN RESEARCHER V е флагман на Тайванския институт по океанология. Местните власти съобщиха, че 43-ма души, които са били на борда, са били спасени. 25 от тях са пострадали и са настанени в местни болници, пише maritime.bg.

Към момента не се съобщават причините за инцидента, известно е, че корабът е потънал край острови Пенгху. Предполага се, че причините за инцидента са свързани с тежката хидро-метеорологична обстановка след тайфуна Вангфонг. Бреговата охрана, цитирана от местна медия, съобщи, че е възможно корабът да е ударил риф.

OCEAN RESEARCHER V е построен през 2012 година. Съдът бе най-големият и модерен научно-изследователски кораб, построен в Тайван. Екипажът му е съставен от 18 моряци, а на борда си може да приеме 30 учени. Корабът провеждаше редица изследвания, назначени от различни тайвански институти. OCEAN RESEARCHER V има дължина 72,6 m, широчината му е 15,4 m, съдът гази 5,1 m, a грос тонажът му е 2,967 t.