Секционните комисии сериозно спъват изборния процес, смята председателят на РИК

Някои председатели били неграмотни, други - прекалено възрастни

Слабата верига в изборния процес са секционните комисии, посочи председателят на РИК в Стара Загора адвокат Таньо Брайков.

От доста години той оглавява или е бил в ръководствата на РИК и ОИК, което му дава задълбочен поглед върху спънки и препятствия при отчитането на бюлетините.
В деня след изборите на 5 октомври т.г. Таньо Брайков оповести, че 80% от изборните протоколи са били сгрешени и са били изгубени часове, за да ги поправят, припомня издаието "Старозагорски новини".

Проблем в Районната комисия няма, тя е в почти един и същи състав от години насам, тъй че опитът си казва думата, но при секционните комисии вероятно е уместно да се помисли за образователен и възрастов ценз, смята Таньо Брайков.

И при последния вот той е видял много възрастни хора, които едва докретали с бастуните си и с чувалите с изборни книжа. В други комисии пък буквално имало неграмотни, за които попълването на протоколите било непосилна задача.

Тъй като възнаграждението на член на секционна комисия е твърде ниско, едва ли може да се надяваме на сформирането на постоянна изборна администрация, отбеляза Брайков. Като излишно и времеемко той посочи и ксерокопирането на протоколите от СИК, което пък е напълно излишно, тъй като всеки протокол може да бъде видян в интернет-сайта на Районната комисия часове след приключване на изборния ден.

Значителни трудности на секционните комисии причинило и отчитането на преференциалния вот.

Според мен бъдещето е в машинното гласуване, тъй като въпросните апарати са много лесни за използване и по-елементарни дори от банкомат, смята юристът.

Проблем обаче би било закупуването на достатъчен брой машини - за всичките секции по места. Като препоръка за следващите избори шефът на РИК препоръча да се залага повече на обучителни клипове, тъй като практиката показва, че те са по-нагледни и дават практическа яснота.