Официално: Няма ебола в Македония

България не е заплашена от болестта

Готови са окончателните резултати за заразата от ебола в съседна Македония. На един от националните празници на страната стана ясна щастливата развръзка – ебола няма. От какво е починал 58-годишния англичанин ще доказва неговата аутопсия, чиито резултати ще излязат в следващите дни.

Припомняме ви, че на 9-и октомври в Македония почина британец, за когото имаше съмнения, че е проявил симптомите на опасния вирус. Впоследствие хотелът, в който мъжът бил отседнал, бе напълно отцепен, а всички гости на хотела – прегледани. Появиха се и съмнения за втори англичанин, придружавал починалия, който бил постъпил в клиника също със симптомите на болестта.

Днешният 11-и октомври започна с карантина и полицейска обсада за 24-мата клиенти и служители в хотел „Супер 8”, където 58-годишния англичанин почина.  Още в 8 ч. сутринта лекарски екип провери дали някой от тях няма симптоми на ебола. Освен медиците пред хотела пристигна и екип от английски журналисти. По техни думи, починалият англичанин бил бизнесмен, който искал да прави рибарник в Охрид. Живеел до Кеймбридж, бил женен и имал три деца.

По обяд от здравно ведомство свикаха спешна пресконференция, но без да обявят категорично бил ли е болен от ебола или не 58-годишният англичанин. Развръзката дойде в 17 часа българско време. Тогава Йованка Костовска от македонското здравно министерство потвърди - пациентът не е бил болен от ебола. 

Каква е истинската причина за смъртта на англичанина ще каже аутопсията, която би трябвало да е готова до няколко дни.