138 624 декара пшеница вече са засети в Добричка област

Есенната сеитба в страната изостава, съобщават от Националната асоциация на зърнопроизводителите

Кампанията е тежка и трудна, неблагоприятните климатичните условия затрудняват сеитбата. Продължителните дъждове възпрепятстват подготовката и сеитбата и правят невъзможно влизането на машините в полето, заяви Румяна Ангелова – председател на  Националната асоциация на зърнопроизводителите. Късната сеитба на пролетниците сега води до забавяне при жътвата на царевицата. Все още има и неожънат слънчоглед. Всичко това допринася за забавянето и неприбирането на реколтата.
Според  Ангелова не е ясно кога полетата с царевица ще могат да бъдат обработени, тъй като времето остава нестабилно в много райони на страната.Регионите, които най-много изостават в сеитбата, са Видин, Монтана, Враца.Има забавяне и в Старозагорско и Пловдивско, съобщава Фермер.бг.

По данни на областните дирекции „Земеделие“ сеитбата изостава в цялата страна. Във Видинско до момента са засети само  10 000 дка с рапица. В този регион  сеитбата на пшеница въобще не е стартирала.
Сеитбата в Добричко е в ход. До момента са засети 138 624 декара с пшеница и 34 826 декара с  ечемик. Площите с маслодайна рапица към момента са 146 713 декара.