Кафето било полезно за черния дроб

Имало защитен ефект

 

Хората, които всеки ден пият кафе, са с подобрени функции на черния си дроб и предотвратяват поява на чернодробни болести, твърдят учени от Националния онкологичен институт на САЩ.

Ново изследване показва, че хората, които пият кафе, независимо дали съдържащо кофеин или безкофеиново, е по-малко вероятно да имат високи нива на различни биомаркери, които сигнализират за лошо функциониране на черния дроб.

Става въпрос за ензимите аминотрансфераза, алкална фосфатаза, гама-глутамин трансаминаза. Високите им нива често пъти са знак за чернодробно увреждане и са свързани със здравословни проблеми като диабет, сърдечносъдови болести, неалкохолна мастна чернодробна болест, цироза, чернодробен рак.

След като изследвали свързаните с пиене на кафе навици на 27 783-ма участници на 20 и повече години и им взели кръвни проби, учените констатирали, че участниците, които всеки ден пият кафе, са с по-ниски нива на ензимите, свързани с лошо функциониране на черния дроб.

„Предишни изследвания установиха, че консумацията на кафе може да има защитен ефект за черния дроб. Получените от нас резултати свързват пиенето на кафе, независимо дали съдържащо кофеин или не, с понижени нива на чернодробните ензими. Това навежда на мисълта, че различни от кофеина съставки в кафето вероятно допринасят за доброто функциониране на черния дроб“, казва ръководителят на изследването Цян Сяо от института, цитиран от БТА.