7 съвета за повече щастие

Ако ги следвате, щастието е гарантирано

Щастието идва по много различни начини и винаги в различни опаковки. За жалост, нещастието го следва неотлъчно навсякъде. Затова реших да ви предложа някои съвети и стратегии, които съм открил през годините. Надявам се да ви помогнат да запазите щастието максимално близо до себе си, дори и в най-тежките бури, през които ще ви се наложи да преминете, пише Мениджър Нюз.

Опитайте следното:

Спрете да се сравнявате с другите.

Всеки човек е отделна вселена. Той е самостоятелен остров, противно на това, което се казва в поемата на Джон Дън (б.р. "Никой човек не е остров, затворен в себе си). Ако все пак държите да се сравнявате, правете го и с хора, които имат по-малко от вас, колкото вас, или са изпитали повече болка. Колкото и ужасно и себично да звучи, това е начинът на мислене, който работи във ваша полза. Сигурно понякога сте се тревожили, че през месеца няма да имате достатъчно средства да отидете на почивка и т.н. За щастие, имате нещо много повече от хората, да кажем, в Северна Корея. Свобода.

Гледайте по-малко телевизия.

Ако трябва да запомните само един съвет от всички, които ви предлагам, нека бъде този. Много малка част от съвременната среда на общуване и живот проповядват нещастието толкова добре, колкото медиите. Всичко, което ви държи далеч от телевизора, ви образова, развива и ви кара да се чувствате по-удовлетворени в края на деня от цялата информация, която сте събрали чрез различните социални контакти. Замислете се какво ви предлага телевизията: непрестанен негативизъм, свързан с токсични разливи, политически скандали, реклами на автомобили, които не можете да си позволите и козметика, без която едва ли не ще заприличате на мумия след година или две. Така че, ако искате да избягате от негативните съобщения, просто изключете телевизора. Или ограничете общуването с него до минимум.

Четете книги, списания - хартиени.

Това е като следствие от предишния съвет. Искам да подчертая обаче, че тук говорим за печатната версия на дадено издание, която пристига в пощенската ви кутия, а не просто бляскавото приложение за новия ви iPad. Малко преживявания са толкова ползотворни както четенето на приятни и положителни статии в почивния ден. Изискано е, отпускащо и разбира се, полезно за ума.

По-малко сарказъм, по-малко опити за хумористични прояви.

Открих, че съм далеч по-щастлив сега, когато не говоря със саркастични нотки или заучени фрази. Вече не съм най-забавният човек в компанията. Добре де, и преди не бях, но след като минах 20-те осъзнах, че опитите за изпъкване наляво и надясно не е печеливша добродетел. Бъдете кратки, точни и ясни в изказа си. Избягвайте лъжата. Така няма да има недоразумения, наранени чувства и объркване в средите, в които общувате.

Открийте добрите автори.

Започнах да правя това преди около шест месеца. Всеки път, когато се натъквам на интересна статия или публикация в нечии блог, маркирам това, което ми е харесало. Дори неща от напълно непознати за мен хора, психолози, бизнес мениджъри, мотиватори и др. Резултатът е богато на мнения и социални контакти лично онлайн пространство. То ми помага, когато съм отегчен, нещастен или просто съм в монотонно състояние. Както е добре известно, понякога вдъхновението идва в различни ситуации и на странни места. Затова не се колебайте да го търсите навсякъде, където се сетите. После ще се почувствате по-добре.

Движете се, спортувайте

Боли ме, когато споменавам спорта, защото има някои дейности от ежедневието ми, които са ми изключително досадни и скучни, като физическите упражнения. Но дори четиридесет минути на пътеката за бягане или просто кратка разходка из града имат забележителен ефект върху усещането ми за щастие през останалата част от деня. Когато тялото не получи необходимото раздвижване, в мозъка се създава допълнително напрежение, което можете спокойно да избегнете с малко спорт.

Вярвайте!

Хората винаги трябва да си поставят цели, за които да работят съзнателно. Тези цели може да звучат като: „Искам да увелича доходите си с 50% догодина” или „Ще спра алкохола/ цигарите/ вредната храна в рамките на 3 месеца”. Важно е да си поставяте в срок постижими цели, които същевременно са трудни за изпълнение. Така усилията, които полагате за да успеете, ще ви направят още по-щастливи накрая, когато видите реалния резултат от тях.