Вестниците в понеделник, 13 октомври

Най-доброто от печата

13-10-2014, 07:45

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Новите депутати - малко нови, но все хитови


„24 часа”
Mного нови парламентарни групи, но малко нови за политиката лица. Така може да бъде описано в едно изречение 43-ото народно събрание.
Бюджет, КТБ, ток и промени в закона за гарантиране на влоговете - тежки задачи за новото НС
Новият парламент ще започне работа с няколко важни проекта на закони. Актуализация на бюджета, закон или закони за КТБ, промени в закона за гарантиране на влоговете. Към тях се добавят евентуална процедура по смяна на шефове в БНБ  и сакралното решение да има ли ново повишение на тока от 1 януари.


Напрежение в енергийния борд заради анализ на цената на тока
„Труд”
Предложение за подробно изследване на цената на тока и разходите на дружествата внесе напрежение на последното заседание на енергийния борд, показва протокол от заседанието.


Лидерите стават депутати от София
„Стандарт”
Трима лидери, които водиха две листи на изборите, избраха да станат депутати от София. Това стана ясно, след като Централната избирателна комисия обяви окончателните резултати от вота вчера. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е поискал да бъде излъчен за депутат от 25 МИР София. Така той освободи мястото за Димитър Лазаров в Пловдив. Михаил Миков също става депутат от столицата. Във Видин вместо него от БСП влиза Филип Попов. Калина Балабанова от "Атака" става депутат от Варна вместо лидера Волен Сидеров, който също избра София. Председателят на ДПС Лютви Местан влиза в Народното събрание от Кърджали. Освободеното място в Хасково пък е за Селиха Емин. В парламента Делян Пеевски ще бъде депутат от Стара Загора, където бе водач на листата на ДПС. От Пазарджик народен представител става Мариана Георгиева.


13/13 мести преговорите
„Стандарт”
Фатално съвпадение 13/13 премести преговорите за съставяне на кабинет. По предложение на ГЕРБ първите разговори - с БСП, трябваше да започнат днес, 13 октомври, точно в 13 ч.


Изборът на съдия №1 – най-рано през декември
„Преса”
Вторият опит за избор на съдия №1 ще е най-рано през декември, научи „Преса“. А това ще изправи Висшия съдебен съвет (ВСС) пред сложната дилема кой от тримата заместници на Лазар Груев временно да заеме високия пост, след като двама от тях - Павлина Панова и Таня Райковска, бяха кандидати за поста и може да се включат и в новата надпревара. Тогава ще остане само третият - Красимир Влахов.


ГЕРБ и РБ направиха взаимни компромиси преди преговорите за кабинет
„Капитал Daily”
Въпреки някои принципни различия, изразявани понякога и емоционално чрез медиите, ГЕРБ и Реформаторският блок показаха, че далеч не са се отказали от опитите да съставят заедно кабинет. Броени дни преди началото на преговорите за подкрепа за правителство на малцинството, каквито ГЕРБ обяви, че ще води с всички параламентарно представени партии, двете страни смекчиха позиции и демонстрираха, че са готови на компромиси един към друг.


Служебният кабинет подготвя връщане на смесената избирателна система
„Капитал Daily”
Служебното правителство работи усилено по проект за промени в Изборния кодекс, които ще върнат смесената избирателна система "Д'Онт", която разпределя парламентарните мандати така, че по-облагодетелствани да са големите партии. Това съобщи пред телевизия "България он ер" служебният премиер Георги Близнашки в неделя.


НАТО готви наказателна процедура на България
„Сега”
България може да се сдобие с наказателна процедура от НАТО, ако следващото правителство реши да не спазва одобрената от служебния кабинет "Визия 2020" и последвалия план за модернизация до 2020 г. Това е станало ясно по време на разговорите на военния министър Велизар Шаламанов с помощник-генералния секретар на алианса Хайнрих Браус, научи "Сега". Преди два дни той взе участие в провелия се в София индустриален форум, на който беше обсъдена модернизацията на армията.

 
Бумащината по 35 закона струва на бизнеса над 3 млрд. лева годишно
„Сега”
Административната тежест върху бизнеса, налагана с многобройните и ненужно усложнени държавни регулации, възлизат на милиарди левове. Само по 35 закона разходите за справки, декларации, удостоверения, отчети и др., измерени като труд, време, мастило, хартия и т.н., са почти 3.4 млрд. лв., става ясно от мащабно изследване за бюрокрацията в България. Разбира се, част от бумащината е неизбежна - например подаването на данъчни декларации или други документи, свързани с европравилата. Но поне 450 млн. лева могат да бъдат спестени с отпадане на ненужни справки и удостоверения, с преминаване от хартия към онлайн общуване с администрацията, с пълно премахване на излишни режими и т.н., твърди Институтът за пазарна икономика.