Дядо Николай освещава манастира „Свети Кирик” на Петковден

Животът

13-10-2014, 10:31

Снимка:

Неделиян Нешев

Автор:

Радост Петрова

Всичко от Автора

Празникът на Света Петка е подходящ за женитби и годежи

Пловдивският митрополит Николай ще освети на Петковден манастира „Свети Кирик и Юлита” над Долни Воден, който църквата си върна със съдебно решение, съобщиха от митрополията за ПловдивУтре. Точо в 9,00 часа ще започне освещаването (обновлението) на манастирския храм Света Параскева с Божествена света литургия.

Празненствата за празника Петковден ще започнат в цялата епархия още тази вечер. Знеполския епископ Арсений ще отслужи в 18,00 часа Вечерня в храма "Света Петка" , а навръх празника – 14 октоври, литургията ще започне в 9,00 часа.

Света Параскева, наричана още света Петка се смята за закрилник на дома и семейството. Според етнографите този ден е подходящ за годежи, женитби или поне за сгледа. Според народните предания света Петка покровителства раждането и плодовитостта. Затова в миналото от Петковден до Димитровден са заплождали добитъка. На трапезата се е слагал курбан с овнешко или праз.
Света Петка е живяла през ХІ век във византийска Тракия. По-големият брат Евтимий бил монах и след смъртта си бил канонизиран като светец. Според житието на Петка, тя още десетгодишна чула в храма гласа на Иисус Христос и решила да се посвети на вярата. Когато родителите и починали, тя напуснала дома си и заминала за Светите места, посетила Йерусалим и Божи гроб и се установила в Йорданската пустиня.

Имен ден празнуват: Параскева, Петко, Пенчо, Петкан, Пеньо, Пенко, Паруш, Петричка, Петрана, Кева.