Националистите печелят изборите в Босна и Херцеговина

Избирателната активност е 54%

Националисти печелят изборите за тричленно председателство на Босна и Херцеговина. Бекир Изетбегович, лидер на босненската мюсюлманска Партия на демократичното действие води с 33% електорална подкрепа, при обработени 77% от протоколите. Желка Цвиянович е лидер в надпреварата за сръбската квота, а Драган Чович – за хърватската квота. Избирателната активност е малко над 54%, съобщи Bulgariaonair.

20 години след гражданската война в Босна икономически страхове и етническо напрежение доминираха изборите. Страната е една от най-бедните в Европа с безработица, достигаща 44% в някои региони. Надеждите за членство в ЕС остават блян заради несъстоятелността на властите да изпълняват реформи. Резултатът от вота не предвещава нищо по-добро. По време на кампанията Изетбегович призоваваше за силна обединена държава, Чович за създаването на своеобразна хърватска автономия в Босна, а Цвиянович е част от сръбски блок, който настоява за разпадане на Босна и Херцеговина.

Запитан за бъдещи възможности за коалиция, Бекир Изетбегович заяви, че е твърде рано за спекулации. Все пак той изрази готовност да си сътрудничи с всяка политическа партия, готова да работи за решаване на основните проблеми на страната. Като свои приоритети той посочи пътя на интеграция към ЕС и НАТО, борба с корупцията, енергично съживяване на икономиката и създаване на работни места.

Според анализаторите, ако новата власт не успее в последното изброено направление, не са изключени масови протести и демонстрации, подобни на тези през февруари тази година.