Приключи държавното отборно първенство по тенис на маса

Турнирът бе посветен на 45-годишния юбилей на курорта

В Албена се проведоха срещите от държавното отборно първенство по тенис на маса за 2014/2015 г. и международния турнир, който бе посветен на 45-годишния юбилей на курорта.

 Националния шампионат бе открит с химна на България и приветствено слово от президента на Българската федерация по тенис на маса Стефан Китов. Два дни в спортната зала до хотел „Добруджа” се наблюдаваха майсторските изпълнения на първите осем мъжки и дамски отбори, които представляват Висшите лиги. Освен тях се изиграха и първите срещи от втория ешелон на държавното първенство - "А" група на Северна България при мъжете, в която също се състезават осем отбора.

 След изиграване на първите 4 срещи във временното класиране при мъжете поведе отбора на Асарел медет /Панагюрище/ със старши треньор Цветомир Цонев и в състав: Ерик Дюрант /Франция/, Йонут Сени и Алин Спелбус /Румъния/, Асен Попниколов и Явор Андреев. Мениджър на отбора е Иван Александров, който е и главен ''виновник" за звездната селекция. На второ място е тимът на миналогодишния шампион Дигеста консулт /София/. В първата четворка са и отборите на Мадлен/София/ и Боровец /Г.Оряховица/, но заявка за разпределянето на медалите дадоха и състезателите на Корабостроител 92/Варна/. След изиграване на останалите 3 срещи през ноември ще се оформи четворката, която ще определи медалистите и втората четворка, в която отборите ще се състезават за оставане във Висша лига.

 

Същата е и схемата при жените. Тук временни лидери са отборите на Конфорт /Варна/, Национална спортна академия /София/ и Стоянстрой /Пловдив/, а кандидати за първата четворка са и отборите на КТМ Панагюрище, Масов тенис /Пловдив/ и Родопи /Момчилград/.

 

В "А" групата на Северна България едноличен лидер е отборът на Добруджа /Добрич/, който има в състава си националния състезател Теодор Александров и бронзовия медалист от държавния личен шампионат Радослав Камберов. Добруджанци дадоха твърда заявка за влизане във Висша лига, надигравайки убедително всичките си съперници. На второ място е Етър /В.Търново/, а трети – Враца.

 

Веднага след приключване на срещите от държавното първенство започна надпреварата при ветераните в международния турнир "45 години Албена", който се реализира по идея на сектор „Спорт” и с подкрепата на компаниите „Акватек” и „Дъга-Апостол”. Ето и призьорите в четирите възрастови категории, в които взеха участие общо 50 състезатели:

 

60+ години

 

1. Стефан Китов /София/

 

2. Димитър Караиванов /Момчилград/

 

3. Борис Червенков /Балчик/

 

50-59 години

 

1. Марио Якимов /Свищов/

 

2. Любомир Янакиев /Дупница/

 

3. Дан Тигау /Румъния/

 

40-49 години

 

1. Лаурентиу Барлан /Румъния/

 

2. Ерик Дюрант /Фрация/

 

3. Тихомир Мичев /Варна/

 

30-39 години

 

1. Станислав Ивано в/Попово/

 

2. Стефан Лъвчиев /Русе/

 

3. Иван Вълков /Варна/

 

След ветеранските турнири започна надпреварата в майсторските турнири при мъжете и жените, в които взеха участие 40 състезатели.

 След изграването на дамския финал като победител ликува Анелия Карова. Втора завърши Полина Карова, а малкият финал и бронзото отличие, спечели Елица Замфирова.

 Изключително драматичен бе финала при мъжете, в който се срещнаха Ерик Дюрант и Теодор Александров от Добруджа. При резултат 3:3 гейма добруджанеца поведе с 10:5 и само една точка го делеше от титлата но той не съумя да я спечели и загуби гейма, а с това и мача с 12:10. Трети остана съотборникът на шампиона от Асарел медет - Алин Спелбус.

 Наградите на всички призьори бяха връчени лично от президента на БФТМ Стефан Китов.