Само една ефективна присъда по делото с ДДС-измамниците

Крими

13-10-2014, 12:49

Снимка:

lex.bg

Автор:

Plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Група от петима източили незаконно от държавата милион и половина лева

 Тарторът на групата за източване на близо милион и половина лева ДДС Костадин Ватралев получи наказание от две години и 4 месеца лишаване от свобода, глоба от 6 хиляди лева и конфискация на имоти по българското Черноморие, съобщиха от пресцентъра на съда. Другите в схемата получиха условни присъди. Магистратите решиха братът на мозъка на операцията - Асен Ватралев да получи 3 години изпитателен срок и отнемане на единственото му имущество "Опел кадет".

Подсъдимите бяха признати за виновни в това, че през периода м.март 2009 г. – 16 ноември 2009 г. в гр. Пловдив при условията на продължавано престъпление Костадин Ватралев като пълномощник на управителя на „Мобайл линк”ООД, Асен Ватралев в качеството му на управител на „Мобайл линк”ООД, в съучастие с помагачите Ангел Кьосев в качеството му на управител на „Кьосев автомобили” ЕООД с Емил Алексиев в качеството му на управител на „Солар Комерс”ООД и пълномощник на управителя на „ЕСА2”ЕООД и Григор Гърчев в качеството му на управител на „Кларима”ЕООД са избегнали установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери за „Мобайл линк”ООД – 467 233 лв., като са потвърдили неистина в писмени декларации, които се изискват по силата на закон, като при водене на счетоводството са съставени документи с невярно съдържание – дневници за покупки и са отразени данъчни фактури, издадени от различни фирми, по които не е налице данъчно събитие и е приспаднат неследващ се данъчен кредит.

Костадин Ватралев в качеството му на управител на „МАККОС”ООД с помагачите Емил Алексиев, Григор Гърчев и Ангел Кьосев е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – ДДС в размер на 1 565 611 лв.

Костадин Ватралев в качеството му на пълномощник на управителя на „Севън Хилс” е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в размер на 37 298 лв.

Делото се разгледа по реда на съкратеното съдебно производство, при което подсъдимите признават фактите и обстоятелствата по обвинението и наложеното наказание се редуцира.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок пред Апелативен съд Пловдив.