Сутиенът стана на 100 години

Животът

13-10-2014, 13:23

Снимка:

http://esavenue.com/

Автор:

Plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

Най-добрият приятел на жените не са диамантите

Тази година сутиенът навършва един век. Този интимен атрибут от дамското облекло сменя корсета през 1912 г., но официално е патентован 2 години по-късно. Германският град Франкфурт на Майн отбелязва събитието със специална изложба в Музея на комуникациите, съобщи „Дойче Веле“, пише Факти.бг.

Експозицията, открита вчера, се нарича "Body Talks" и съдържа над сто експоната – от старинни корсети до съвременни модели „Уондърбра“. Мото на сбирката е дизайнерски цитат, че няма некрасиви гърди, а само неправилно подбрани сутиени.

Спорде куратора на изложбата Юлия Бастиан, сутиенът може да разкаже много за сексуалните роли, идеалите за красота, табутата и моралните норми. Нито един друг елемент на облеклото никога не е предизвиквал толкова спорове и дискусии. Специален раздел от експозицията е посветен на нюйоркчанката Мери Фелпс Якоб, която през 2014 г. патентова сутиена.

През миналото столетие този атрибут се превръща в символ на женското движение за свобода и еманципация, за равни права с мъжете.

Първият модел – Hautana, се появява в магазините през 1912 г. Той е измислен от ЗигмундЛиндауер, прогресивен германски предприемач и изобретател, произвеждал до този момент корсети. Линдауер бил принуден да го създаде по лични причини – по време на сватбеното пътешествие с младата си съпруга той губел прекалено много време да се справи с катарамите на корсета й.

През 1913 г. изобретението влиза в производство. То се шие от мек еластичен трикотаж и за разлика от корсета няма неудобни детайли.