Никола Манев с изложба в Икономическия университет

Варна Лайф

13-10-2014, 13:51

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

С експозицията си озаглавена "Моята България", авторът обещава да изненада с платна, в които присъства родната ни България.

Изложба на художника Никола Манев ще бъде открита в Икономически университет - Варна на 15 октомври в 18:00 часа. Тя ще бъде подредена във фоайето на Центъра за електронно обучение и ще може да се види до 15 ноември. С експозицията си озаглавена "Моята България", авторът обещава да изненада с платна, в които присъства родната ни България.

Никола Манев живее и твори в Париж. Има над 150 самостоятелни изложби в цял свят и участие в много групови изложби и биеналета. Повече от 3000 негови творби са притежание на държавни и частни колекции и музеи в над 30 страни по света. През април 2000 г. Никола Манев купува старинна възрожденска къща в Чирпан и я завещава на града заедно с 40 свои картини от различните периоди на творческия си път. През 2013 година е удостоен с почетен знак на Министерството на културата -"Златен век", за цялостен принос в изобразителното изкуство. Почетен гражданин е на Чирпан, Варна и Пазарджик.
Никола Манев никога не е бил фаворизиран – спечеленият през 1962 г. конкурс само открехва вратата на световната художествена столица. Всичко останало е постигнато с много работа, новаторство и мислене. Тогава се и установява в Париж, в ателие в Ил Сен Луи, но през целия си живот обикаля света и трупа впечатления за своите платна. Повече от 50 години той живее и твори в, но никога не е прекъсвал българския си корен. Тази съдбовна връзка, оплождаща забележителното му творчество, е причината да бъде посрещан и приеман радушно по българските земи.