Турци, гърци, сърби и българи ще си мерят кебапчетата

Животът

13-10-2014, 15:46

Снимка:

http://gotvach.bg

Автор:

Радост Петрова

Всичко от Автора

Балканска Скариада 2014 завзема чаршията на Златоград

Китният родопски град Златоград отново ще бъде домакин на фестивала Балканска скариада 2014.   Празникът ще бъде съпроводен от много балканска музика и танци като основната програма е концентрирана през тази събота - 18 октомври в Етнографския музей. Кулинарното изкушение за ценители, дегустатори и обикновени лакомници ще предложи на всички жители и гости на Златоград специалитети от сръбската, гръцката, турската и националната скара. В един от ресторантите на Златоград скарата ще бъде придружена с много вино и богата програма от балкански фолклор.

Заедно с Балканската скариада 2014 ще бъде проведен и научният семинар-конференция, озаглавен Яж, пий и се весели и добра дума думай. Там ще се дискутират особеностите на балканската кухня. Ще бъдат представени непознати и интересни практики за приготвянето и обработката на храни по начин, който оказва положително влияние върху здравето.

Акцент в Скариада ще бъдат, разбира се, местните кулинарни традиции. Месото на скара е едно от най-типичните неща за родната кухня, като най-популярни са българските кюфтета и кебапчета.

Според една легенда обаче първите кебапчета са били произведени в кръчма в Букурещ. Разказва се, че докато правели суджуци, ципата свършила и майсторът решил да направи суджучета със същата цилиндрична форма и така се получили кебапчетата.

В някои справочници се твърди, че в България се приготвят между 300 и 400 вида кюфтета, което ни прави една от малкото нации с такова кулинарно разнообразие.

По изобретателност ни превъзхождат единствено сърбите, чието традиционно меню на 70% се основава на скарата. Несравнима е прочутата сръбска плиескавица, която ще може да се дегустира и в Златоград. В Турция пък се приготвят над 80 вида кюфтета, като месото в тях задължително е мляно и несвинско. В района между Одрин, Истанбул и Измир човек може да хапне сочни кюфтета от агнешко, гарнирани с люти чушки, накълцан лук и печено парче домат. Кюфтета в Турция винаги се сервират с хляб.

В Гърция най-класическата рецепта е на keftedes. Общото с другите балкански народи е, че гърците правят тези кюфтета от едро смляно свинско и телешко месо, към което добавят кълцан лук, червен пипер, галета, яйце и магданоз.