Продажбите на жилища в Дупница намаляват

Застоят на пазара на недвижимо имущество продължава

Застоят на пазара на недвижимо имущество в Дупница продължава. Две години след като цените удариха дъното, продажбите са малко, въпреки че жилищата са с 10-15% по-евтини от реалната им пазарна стойност, обясни брокер от агенция за недвижимо имущество в града пред в." Вяра". От агенциите споделят, че месечно успяват да сключат едва 3-4 сделки, при 1-2 сделки за месец преди 3-4 години.

„Имаме доста имоти за продажба, но пазарът не върви. Хората нямат пари. В града няма работа. Тези, които работят, не получават редовно заплатите си. Бавят се заплатите не само в „Напоителни системи”, където не са плащали от май, но и в ТЕЦ-а. Не е по-добро положението и в другите фирми. Всичко това се отразява”, отбеляза брокерът.

300 евро/кв.м струва тухлен апартамент в центъра на Дупница в момента. Панелките са по 200 евро за кв.м. Най-търсени са дву- и тристайните апартаменти в центъра. Двустайните се предлагат по 40 000 – 50 000 лв., а тристайните – по 48 000 – 50 000 лв. Гарсониери почти няма, а обявените за продан са с цени между 25 000 и 30 000 лв. Силен интерес има към жилищата в жк „Бистрица”, където имотите се продават много изгодно – гарсониера е между 18 000 и 23 000 лв., и то в добро състояние.

 " Хората си дават сметка, че инвестицията в имот е най-сигурната", казват в агенциите. Споделят още, че в региона няма сделки и със земеделски земи. Предпочитани са имотите в Яхиново и Бистрица. Минало е вече по-голямото търсене на имоти около главен път Е-79 край Дяково, регистрирано преди време покрай строителството на АМ „Струма”. Хората в този район се въздържат да продават, въпреки че все още има по някое място до пътя, казват брокерите.