ЦИК: Жалбите за мандатите към Конституционния съд

Говорителят на Комисията Александър Андреев подчерта, че ЦИК е само прилагащ орган

Един от говорителите на ЦИК Александър Андреев, заяви, че политическите и гражданските протести срещу разпределението на мандатите не трябва да бъдат насочвани към Комисията, а към Конституционния съд.

Андеев посочи пред БНР, че ЦИК е само прилагащ орган, които изпълнява законовите разпоредби.

„Ако има някакво недоволство, то не би следвало да бъде насочено към Централната избирателна комисия като правоприлагащ орган, а съответно към искане за законодателни промени. Оспорването на проведените избори става пред Конституционния съд. Ако смятат да подадат жалба, то не могат да я подадат чрез Централната избирателна комисия, а следва да я подадат до някой от органите по член 150 от Конституцията“, коментира говорителят на ЦИК.

Андреев добави, че това са президентът, Министерският съвет, една пета от народните представители, Върховният касационен съд, Върховният административен съд и главният прокурор.

„Всеки един кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет могат да подадат съответно искане за оспорване на резултатите в седемдневен срок от обявяване на резултата, след което органът има право да внесе до 15 дни пред Конституционния съд жалбата за оспорване на изборите“, обясни Андреев.

Изказването на говорителя на ЦИК бе във връзка с протестите на граждани от Дупница, Кюстендил, Ямбол и Габрово срещу получените от ДПС депутатски мандати в техните градове, което се дължи на математическия модел за разпределение на мандатите по системата Хеър-Ниймайер, предава „Стандарт“.Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"