Госпожа Опера разказва приказки за Хензел и Гретел

Мисия Пловдив

13-10-2014, 17:12

Снимка:

Plovdiv.utre

Автор:

Plovdiv.utre.bg

Всичко от Автора

За Коледа готви среща с "Лешникотрошачката"

Малчуганите от детските градини в Пловдив започват своите срещи с колоритната Госпожа Опера, която през учебната 2014/2015 ще ги въвежда в света на музиката с вълшебни истории, пише Густо нюз. Инициативата е част от образователната платформа „Госпожа Опера”, която се подкрепя от Регионален инспекторат на образованието. Идеята на Пловдивска опера е децата да припознаят екстравагантния персонаж като свой приятел, който неусетно да възпита у тях любов към оперното и балетното изкуство.

Първата изненада от образователната програма е детската опера за Хензел и Гретел, която е изпълнена с вълшебства, вещици и добри ангели. Стартът е на 13 и 14 октомври с  възпитаниците на пловдивските градини „Слънце”, „Радост”, „Каменица”, „Наталия”, „Биляна”,  „Чайка” и „Арлекино”. Спектаклите се провеждат в Дом на културата „Борис Христов”, до където детските групи ще се извозват с организиран транспорт.

Госпожа Опера бе представена като персонаж за премиерата на „Хензел и Гретел” преди година.  През лятото тя разказваше на малки и големи историята за „Бастиен и Бастиена”. Дамата посреща децата за първи път в операта, снима се с тях, настанява ги в залата, участва в действието на сцената, въвежда ги в сюжетната линия. Образът е медиатор,  психологическо средство за предразполагане на малките зрители, обяснява директорът Нина Найденова. Програмата предвижда Госпожа Опера да развежда малчуганите зад кулисите, да ги забавлява по време на ателиета по рисуване, гримиране и т.н.   

Пловдивчани се запознаха на живо с Госпожа Опера и позираха с нея за стотици селфита в Нощта на музеите и галериите през септември и на празника за избирането на Пловдив за Европейска столица на културата 2019. За Коледа милата дама ще зарадва семействата с премиера на приказния балет „Лешникотрошачката”. Предвидени са дневни спектакли в почивните дни на декември, за да могат родители и деца да празнуват заедно с красивата музика на Чайковски и с усмихнатата Госпожа Опера