Само 40% от европейците знаят за спешния номер 112

Животът

13-10-2014, 17:25

Снимка:

Пресцентър на тел.112

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Енерго Про изпържи отлитащи щъркели край Варна

Тел. 112 - неадекватни и безполезни

Целта на Асоциацията за европейски спешен номер е да подобри разпространението и ефективното използване на номер 112

Само 40% от европейците знаят за съществуването на спешния номер 112, алармира еврудепутатът от ГЕРБ Емил Радев. Той се присъедини към мрежата парламентаристи в подкрепа на спешния номер, като по този начин подкрепи инициативата на Асоциацията за европейски спешен номер за по-качествена спешна помощ на територията на Европейския съюз.

"Необходими са още усилия и на национално, и на европейско ниво, така че повече хора да използват номер 112. Той улеснява достъпа до всички видове спешна помощ - полиция, пожарна и бърза помощ, не само в дадена държава, но във всички страни членки на Евросъюза, което е важно предвид свободното движение на хора в рамките на ЕС", допълни Радев.

Номер 112 е предложен през 1972 г. от Европейската конференция на пощенските и телекомуникационни служби като единен номер на полиция, пожарна и бърза помощ. Достъпен е безплатно от фиксирани и мобилни мрежи 24 ч. на територията на целия Европейски съюз, както и в други около 50 държави по света. Целта на Асоциацията е да подобри разпространението и ефективното използване на номер 112.