ГЕРБ и ДПС разговарят за новия кабинет

Консултациите ще се проведат от 13:00 часа в Народното събрание

Преговорният екип на ГЕРБ ще проведе консултации с представители на ДПС днес от 13:00 часа в зала „Запад“ на Народно събрание.

В понеделник се състоя първия кръг разговори между ГЕРБ и БСП.

От партията на Бойко Борисов обявиха, че началната позиция за преговорите с политическите партии е за коалиционно правителство с ясно разписани приоритети и споделена отговорност.

ГЕРБ смятат, че идеята за правителство на малцинството няма да проработи, тъй като изборните резултати правят конфигурацията за солидна подкрепа в парламента невъзможна.

Победителите на изборите вече съобщиха, че не желаят ДПС и БСП за партньори в бъдещия кабинет, но представители на левицата все пак се срещнаха с преговорния екип на ГЕРБ, с уточнението, че няма да се водят преговори, а само разговори, както и че ще бъдат в ролята на опозиция в бъдещия парламент.

На срещата от ГЕРБ присъстваха Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова, докато БСП изпрати Атанас Мерджанов, Янаки Стоилов и Захари Георгиев.

Според правилата, определени от ГЕРБ, по време на разговорите бе воден стенографски протокол.

Председателят на ДПС Лютви Местан заяви от своя страна ден преди срещата с ГЕРБ, че партията му е готова „без условия, без участие във властта да даде подкрепа за еднопартийно правителство на малцинството.“

„Но ще бъдем категорична опозиция на безпринципна коалиция с участие на крайнонационалистически формации“, отбеляза Местан.

„ДПС не иска власт, съзнава риска от нови избори, но определя като още по-голям риск безпринципна коалиция с участие на крайни националисти“, каза още лидерът на партията.

Според Местан участието на крайни националисти крие опасност от разделение на нацията. Той увери, че партията му ще се яви разговорите с ГЕРБ, защото ги задължавала политическата етика.

„ДПС може без властта, но никой не може да изолира ДПС от обществения и политически живот“, отбеляза Лютви Местан.