В Сухаче се проведе Фестивал на трудолюбието и веселието

За втора поредна година жителите на Сухаче празнуваха Фестивала на трудолюбието и веселието

В село Сухаче отпразнуваха за втора поредна година Фестивала на трудолюбието и веселието. "Началото на този единствен по рода си празник в Областта, бе поставено с идеята да популяризира неуморния труд на хората от нашия край и с посланието, че само човек, който здраво се труди, умее и така добре да се весели. Негови организатори са НЧ „Асен Златаров” и Кметството в село Сухаче, а празникът се нарежда сред най-емблематичните събития от Културния календар на Общината", съобщават от пресцентъра на Община Червен бряг.

Слънчевият съботен ден събра в прака на селото жители и гости, за да съпреживеят очарованието на Втория фестивал на трудолюбието и веселието. В празника се включиха народният представител в 43-то Народно събрание, инж. Пламен Тачев, председателят на Общинския съвет в Червен бряг, инж. Георги Георгиев, общински съветници и още жители и гости, провокирани от поканата на читалището – за вкусните сухашки ястия, домашната ракийка и богатата фолклорна програма.

Въпреки тежката година, с пословичното си трудолюбие, сухачени пак напълниха хамбарите, събраха плодовете и зеленчуците от градините, гроздето от асмите, а щедрата трапеза, с която се представиха на празника, очарова всеки посетител. Баници, тиквеници, лучници и лютики, капама и гювеч, вкусни десерти - всичко това, приготвено от сърце и с много старание. Но главното - с продукти, които хората сами са си произвели. И докато поднасяха своите ястия, гарнирани с домашно винце и люта ракийка, не пропускаха да разкажат духовити истории, като тази „кой яде мекото на баницата” или кога се поднася т.н. „сиктир манджа”.

Веселието на Фестивалът бе гарантирано с песните и танците на самодейците от читалището, домакин на събитието и гостуващите състави от Девенци, Попица, Реселец и Горник. Най-приятно е когато всеки труд бива подобаващо възнаграден, затова организаторите се бяха погрижили всички участници в кулинарното изложение да получат поощрителни подаръци. Сувенир за спомен и благодарствена грамота получиха и ръководителите на всички състави, допринесли за веселието на празника.

От своя страна инж. Пламен Тачев пое ангажимент да финансира участието на самодейците от читалището в Сухаче на Международния фестивал на изкуствата в Банско, следващия месец.