Близо 60 хиляди млади в страната не работят

Животът

14-10-2014, 10:29

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Безработицата расте, младежите масово се регистрират в бюрата

Голяма част от тях са без квалификация, няматт и стаж

Близо 60 хиляди млади българи до 29 години са безработни през 2014-та, а основната част от тях са и без стаж, както и квалификации. Данните сочат, че това представялав около 23%. 

Това стана ясно от доклад на Елка Димитрова, директор на дирекция “Политика на пазара на труда” в Министерството на труда и социалната политика, която участва във форум организиран от община Бургас по проблемите с младежката безработица. 

 Дискусията в община Бургас е четвъртият форум, посветен на предизвикателствата пред развитието на социалната икономика и социалното предприемачество в България. В рамките на една година Икономическият и социален съвет организира редица регионални кръгли маси, които фокусираха вниманието на обществеността върху актуални проблеми на различни общини, касаещи образованието, регионалното развитие и заетостта.

Въпреки изнесените стряскащи данни се оказва, че нивото на безработицата у нас е под средното за Европа и има тенденция към още по-голям спад, спрямо предходните години.

Според Димитрова, намаляването на безработицата е свързано с бавното икономическо възстановяване в страната, както и на специалните мерки, които са били взети за ограничаване на безработицата. Имало с около 5% спад спрямо миналата година.